Un assaig clínic provarà una psicoteràpia amb realitat virtual per a joves amb depressió

  • La recerca està coordinada per la UOC i la UB i examina noves eines per millorar el tractament psicològic del col·lectiu

VilaWeb
Fotografia: Wikimedia Commons
ACN
06.10.2022 - 11:52

Un assaig clínic coordinat per un investigador de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i un catedràtic de la Universitat de Barcelona (UB) provarà una psicoteràpia amb realitat virtual per a joves amb depressió. El professor i investigador dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC, Adrián Montesano, ha dit que entre un 60 i un 80% dels joves poden tenir símptomes de depressió i ha puntualitzat que les xifres poden haver augmentat amb la pandèmia. L’estudi examina noves eines per intentar millorar-ne el tractament psicològic. En concret, analitzarà la utilitat de l’anomenada teràpia de constructes personals en joves de 18 a 29 anys amb símptomes lleus o moderats de depressió. També explorarà si és més eficaç aplicar-la juntament amb una aplicació nova i pionera de realitat virtual.

La teràpia està especialment centrada en com les persones construeixen la seva realitat i el significat que donen a les coses que els passen i a les persones que els envolten. En les últimes dècades ha anat mostrant resultats positius, però Montesano destaca que aquest és el primer assaig que es fa aplicant-la específicament a joves amb símptomes depressius.

Els investigadors compararan l’eficàcia d’aquesta teràpia amb la de la teràpia cognitivoconductual, que és la que es considera com a referència i que es basa especialment en les conductes observables.

L’aplicació, anomenada EYME, és un desenvolupament pioner de la mateixa UB. Amb una entrevista prèvia, el sistema transforma els significats i les persones importants en la identitat en un espai en 3D en forma d’esferes i paraules. Això permet, segons Montesano, acompanyar la persona en un passeig per la seva ment, pel seu univers de significats i valors personals, afavorint la conversa terapèutica.

Els algorismes que fa servir es basen en el treball acumulat durant dues dècades i els investigadors creuen que pot tenir un valor afegit entre la població jove, en la qual pot millorar l’adherència al tractament i l’atractiu de la psicoteràpia.

Una de les claus de la teràpia psicològica és la implicació del pacient. Diversos tipus de psicoteràpia han mostrat una eficàcia equivalent de manera global, però aproximadament un 35% dels pacients abandona el tractament abans de considerar-se finalitzat. Si l’assaig clínic dona un resultat positiu, obriria el ventall d’opcions disponibles i permetria personalitzar.

225 pacients

El reclutament de pacients ja ha obert i continuarà fins a principis del 2023. L’objectiu és aplegar 225 pacients. Els candidats són joves d’entre 18 i 29 anys amb símptomes lleus o moderats de depressió, als quals s’oferirà sessions de teràpia gratuïta amb qualitat científica, conduïda per professionals experts com a part de l’estudi.

Montesano ha destacat la importància d’arribar als joves amb intervencions i recerca en psicoteràpia perquè fins ara han estat infrarepresentats. Ha afegit que com més aviat s’abordi el problema, millors resultats hi haurà a llarg termini.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any