La UB, l’Hospital de Bellvitge i ABEX creen la primera càtedra de cirurgia robòtica a Catalunya

  • L'objectiu dels estudis és promoure la docència i la recerca en cinc especialitats quirúrgiques

VilaWeb
ACN
14.09.2021 - 11:42

La Universitat de Barcelona (UB), l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’empresa ABEX Excel·lència Robòtica han creat una càtedra de cirurgia robòtica, la primera d’aquesta temàtica a Catalunya. L’objectiu, destaquen els seus impulsors, és promoure el desenvolupament de la docència i la recerca en aquest àmbit en cinc especialitats quirúrgiques, en un moment en què la cirurgia mínimament invasiva ha revolucionat l’activitat als quiròfans. El rector de la UB, Joan Guàrdia, ressalta l’entesa amb l’HUB i ABEX per ser “un binomi d’autoritat en cirurgia robòtica”, tot situant el paper de la universitat com a catalitzadora. És la segona càtedra d’aquestes característiques a l’estat espanyol i la primera que té suport empresarial.

Des de Bellvitge recorden que l’auge de la cirurgia mínimament invasiva ha facilitat la pràctica d’operacions, ha reduït dràsticament l’agressivitat i ha millorat els resultats clínics. “La cirurgia robòtica és el màxim exponent de la cirurgia mínimament invasiva”, assegura el director de la nova càtedra, Ricard Ramos, que és professor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB, cirurgià toràcic i cap d’estudis de l’HUB.

La nova càtedra, de caràcter transversal, se centrarà en la cirurgia robòtica en cinc especialitats: cirurgia digestiva, toràcica, ginecològica, urològica i otorrinolaringològica. Al mateix temps, es preveu la creació de cursos específics per a altres especialitats. Ramos assegura que, amb aquests estudis, també es busca “potenciar el debat científic” a través de seminaris i congressos en àrees relacionades amb la càtedra, i establir xarxes amb universitats i centres hospitalaris nacionals i internacionals de reputació en aquest àmbit.

La Càtedra UB – Hospital Universitari de Bellvitge de Cirurgia Robòtica ABEX, adscrita al Campus de Bellvitge, disposarà d’un equip format per cirurgians especialitzats en robòtica de totes les especialitats relacionades amb les seves àrees, així com de les instal·lacions del bloc quirúrgic de l’HUB, a més de les del Centre de Simulació Medicoquirúrgica Avançat, entre d’altres.

Des de l’Hospital de Bellvitge, recorden que el centre és referent en la pràctica de cirurgia robòtica, amb prop de 600 intervencions anuals amb Da Vinci, el sistema de l’empresa ABEX Excel·lència Robòtica. Amb aquest robot es van fer el 2020 més de 9.000 intervencions a Espanya i Portugal i més d’1,2 milions a tot el món.

El director de Negoci d’ABEX Excel·lència Robòtica a l’estat espanyol i Portugal, Pablo Díez afirma que “la formació dels professionals clínics és fonamental perquè les innovacions tecnològiques i l’abordatge amb la tècnica robòtica siguin pràctica comuna als quiròfans en benefici del pacient”.

El sistema robòtic Da Vinci

En l’actualitat, el sistema robòtic Da Vinci és la plataforma més innovadora per a cirurgia mínimament invasiva que s’està utilitzant a més de vuitanta hospitals de l’estat espanyol. Amb aquest sistema, el cirurgià no opera directament el pacient, sinó que ho fa assegut en una consola des d’on fa anar unes pinces. La visió en tres dimensions amb un augment de fins a deu vegades li permet treballar amb molta precisió. El sistema tradueix els moviments de les mans del metge en impulsos que es transmeten als braços robòtics, fet que permet arribar a zones d’accés difícil.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor