23.03.2025 - 21:55
|
Actualització: 23.03.2025 - 22:21
En plena pandèmia, Barcelona va viure molts moments angoixants. El coronavirus va fer canviar de dalt a baix la vida de la ciutat. Però allò no ho va pas aturar tot, malgrat que ho pogués semblar. Als carrers, molt més buits que no pas habitualment, hi continuaven passant coses. Per exemple, un assassí va fer anar de corcoll els Mossos d’Esquadra. En deu dies va assassinar tres persones, totes amb un element comú: dormien al carrer, cosa que les feia especialment vulnerables aquells dies. Fa uns quants mesos Carles Porta explicava el cas al programa de ràdio Crims. I avui se n’estrena una sèrie, El mal invisible, que començarà a TV3 a les 22.05.
Un cas poc conegut
El mal invisible, protagonitzada per Àngela Cervantes i David Verdaguer, és una sèrie inspirada perquè, malgrat que la història parteix d’un cas real, la ficció va molt més enllà. “No és true crime“, ens explica Lluís Arcarazo, creador i coguionista de la sèrie, juntament amb Maria Jaén i Guillermo Cisneros. “Són certes les circumstàncies de les morts. Fins i tot és bastant fidel la manera com els maten o les característiques de les víctimes i l’assassí, però tot el que ho envolta és ficció. Les històries dels policies i les seves famílies no tenen res a veure amb les reals. De fet, el focus no el posem en l’assassí, sinó en els policies i en els qui viuen al carrer i són assassinats. Volem retratar una cosa que normalment no surt en les ficcions. No hi ha sèries sobre persones sense llar. No hi ha sèries que parlin de les capes més vulnerables de la societat”, diu Arcarazo.
Una de les coses curioses del cas és que fou una notícia que hauria pogut obrir diaris durant molts mesos i no va ser així. L’abril del 2020, la societat catalana estava abocada amb la pandèmia, i se’n va parlar poc, d’aquest assassí en sèrie. La majoria d’actors que hi participen diuen que no en sabien res, abans que els arribes el guió. No és el cas d’Àlex Brendemühl, que en la sèrie fa el paper de cap de la investigació. Ell diu que ho recordava una mica per sobre: “No sé si es va voler silenciar, però recordo que s’hi va passar una mica de puntetes. Havies de furgar per a saber-ne detalls. En un altre moment, hauria generat una gran alarma social, però suposo que hi havia molt de neguit pel coronavirus i tot allò que podia passar. Els mitjans estaven més pendents d’això que no de les morts d’aquests tres sense-sostre. Per això em sembla encertat de recuperar la història ara.”
Molt més enllà d’un assassí en sèrie
Com explica Arcarazo, la sèrie parla d’una cosa que no es vol veure –les persones sense llar– i d’una cosa que no se’n vol parlar –la pandèmia. “Em sorprèn que hagin passat cinc anys i no hi hagi quasi cap sèrie que parli de la pandèmia. Em sorprèn aquest rebuig d’investigar què va passar, de parlar sobre una cosa que vam viure tots. És com si hi hagués hagut una guerra i no n’haguéssim escrit res ni fet cap pel·lícula”, diu Arcarazo. Han detectat que a moltes plataformes els originava rebuig que la sèrie parlés de la pandèmia. “Els agradava la història, i els interessava el tema, però pensaven que la gent no estava preparada per a parlar-ne.” Per això Arcarazo també vol fer valer que tant Mediapro Studio com TV3 la volguessin produir. Però val a dir que, una vegada feta –i fins i tot abans d’estrenar-se–, Disney Plus ja n’ha comprat els drets per emetre-la a la seva plataforma.
Aquells que tenim la sort d’haver vist ja alguns capítols de la sèrie, hem copsat com, en els primers minuts, xoca veure una Barcelona buida, sense cotxes, on la gent cerca màscares i gel hidroalcohòlic i pensen que uns guants els salvaran de contaminar-se. Però, a mesura que entres en la història, descobreixes que no tracta sobre la pandèmia, sinó que és el rerefons, l’excusa per a parlar de més coses. Enmig de la pandèmia, el sergent Quique Molina (David Verdaguer) se separa de la seva dona, però en aquelles circumstàncies no pot cercar pis i han de conviure en les mateixes quatre parets, un fet que crea tensió en l’ex-parella. Per una altra banda, l’agent Marga Muñoz (Àngela Cervantes) no pot visitar el seu pare que viu en una residència, i només s’hi pot comunicar amb un iPad. També es parla de coses que no tenen res a veure amb la pandèmia. Per exemple, l’agent interpretada per Àngela Cervantes es troba amb un cas de discriminació pel fet de ser dona, en un món dirigit per homes. “Malauradament, les dones que hi ha en aquests llocs de feina han de passar situacions molt incòmodes. Són espais en què les dones són molt sexualitzades i menyspreades. Han de fer el doble d’esforç per ocupar el mateix espai que un home”, explica Cervantes.
Si la pandèmia no és el fet més important de la sèrie, segurament els assassinats tampoc. El cas és important, però no ho és tot. “El cas és molt rellevant perquè ho desencadena tot, però hi ha un moment de la sèrie, sobretot a partir del quart capítol, en què cada vegada t’interessa més saber cap a on va la vida d’aquests personatges i què els ha passat” explica Verdaguer.
El ressorgiment de Nit i dia
De fet, Cervantes explica mig de broma que creu que la sèrie acaba parlant de coses de què d’entrada la societat no voldria parlar, servint-se d’allò que considera una de les drogues de Catalunya, els crims. Aquests darrers anys a Catalunya es viu una febre pel true crime. Carles Porta n’ha estat un dels màxims exponents, però no pas l’únic. Justament Lluís Arcarazo, abans d’aquest boom, va crear una de les sèries de crims més recordades a casa nostra, per no dir l’única: Nit i dia. Es va estrenar el 2016 a TV3, i casualment aquests últims mesos ha reviscolat perquè Netflix la va comprar i la va incloure en el seu catàleg. “Últimament, em passa que m’atura gent pel carrer i penso que és per alguna pel·lícula que he fet, però no: em diuen que miren Nit i dia“, ens explica David Verdaguer, que també sortia en la sèrie protagonitzada per Clara Segura. “És curiós, perquè és de fa molts anys, però és bo que les sèries puguin tenir una segona vida a les plataformes. Era una sèrie que estava molt bé, llàstima que ens vam quedar sense la tercera temporada. Existia, i trobo que ho tancava tot meravellosament bé, però no es va enregistrar, al final. No va poder ser.”
“Malgrat que una part de l’equip de Nit i dia també surt a El mal invisible, i també és un thriller, són sèries completament diferents”, explica Arcarazzo. Així i tot, hi troba més coses en comú: “M’agraden els personatges que són bons, però a la vegada fan coses que no t’agraden. I també els dolents que fan coses que tu també faries. Això passava a Nit i dia i passa a El mal invisible.”