TV3 s’endinsarà en les particularitats del català a ‘El llenguado’

El programa fa un retrat ampli i distès del català des d'un punt de vista temàtic i geogràfic · S'estrena avui a les 22.35

VilaWeb
Arnau Lleonart Fernàndez
15.01.2020 - 17:50
Actualització: 15.01.2020 - 18:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

TV3 estrena aquesta nit ‘El llenguado’, un nou programa sobre el català que s’emetrà cada dimecres a les 22.35, després del programa ‘APM?’. Presentat per la cantant Yolanda Sey i l’actor Guillem Albà, cada setmana farà un retrat ampli del paisatge lingüístic, tot abordant tant les diversitats temàtiques del català com les geogràfiques i descobrint els diferents parlars del país. El programa és dirigit per la periodista Fúlvia Nicolás i té l’assessorament del filòleg Pau Vidal, que participa en el programa amb una secció pròpia on atén els dubtes lingüístics dels presentadors.

Ho ha explicat a VilaWeb Vidal mateix: ‘La secció de “El consultori” és una paròdia del filòleg d’aquest país, tan especial amb la llengua, que rep preguntes lingüístiques i espera respostes taxatives i breus. Amb la llengua això molts cops no és possible, cal una resposta matisada que sovint no satisfà les demandes.’ A banda, el programa té seccions provocadores com ‘El mot merdós’, que defineix una paraula que, per la raó que sigui, no ha acabat d’agradar els presentadors, i ‘Les Optimotes’, amb la col·laboració de l’equip de lingüistes de l’Optimot.

Segons Vidal, ‘El llenguado’ no és un programa per a ensenyar a parlar els espectadors, sinó que mira el fet lingüístic d’una manera tafanera. ‘És com fer una mirada zoològica a la llengua. Quan vas al zoo observes totes les varietats d’animals, no et planteges quina és millor o pitjor’, diu. El programa es divideix en dues parts. A la primera meitat, els presentadors s’endinsen en diverses qüestions del català, com ara el parlar dels joves, les aportacions lingüístiques del feminisme, la correcció política i la llengua dels avantpassats. A la segona, els presentadors viatgen pel país a la recerca de les diverses varietats lingüístiques. En els deu episodis del programa, l’equip anirà a Andorra, Formentera, el Rosselló, l’Albera, la Marina Baixa, el Segrià, Menorca, el Matarranya i Barcelona.

El primer programa tracta la llengua que es parla als mitjans de comunicació, amb la participació de Mònica Terribas, Jordi Basté, Roger de Gràcia, Albert Pla Nualart, Magí Camps i Ernest Rusinés. A més, s’hi explica com s’ha ideat el programa i s’avaluarà si el català de Yolanda Sey i Guillem Albà és adequat per a presentar un programa de televisió. A la segona meitat del programa, Albà anirà a l’Albera per conèixer el català de tramuntana, a la línia entre l’Empordà i el Rosselló.

Demà a les quatre de la tarda, el canal d’Instagram de TV3 farà una emissió en directe amb Instagram Live amb els presentadors. Els seguidors connectats els podran fer preguntes en directe.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes