Trump increpa el president de Sud-àfrica en un nou escàndol al Despatx Oval

  • El president nord-americà es fa ressò de les falsedats promogudes per l'extrema dreta de genocidi contra els blancs

VilaWeb
Un moment de la trobada (fotografia: EFE / EPA / Jim Lo Scalzo).
21.05.2025 - 20:12
Actualització: 21.05.2025 - 21:12

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha protagonitzat un nou escàndol al Despatx Oval. Aquesta vegada, ha increpat el president sud-africà, Cyril Ramaphosa, en una reunió tensa a la Casa Blanca. Trump s’ha fet ressò de les falsedats promogudes per l’extrema dreta i ha acusat el mandatari de cometre un genocidi contra la minoria afrikàners, un grup ètnic de Sud-àfrica format principalment pels descendents dels colons neerlandesos que es van establir al país a partir del segle XVII. Trump li ha reclamat explicacions una volta que Washington concedís l’estatus de refugiats a unes quantes famílies procedents de Sud-àfrica.

“Hi ha molta gent molt preocupada per Sud-àfrica. Molts se senten perseguits”, ha dit Trump al Despatx Oval. El president sud-africà li ha respost recordant que diversos membres de la seva delegació són afrikàners, entre ells el ministre d’Agricultura, John Henry Steenhuisen. “Si hi hagués hagut un genocidi contra els agricultors afrikàners, puc apostar que aquests senyors no serien aquí, inclòs el meu ministre”, ha afirmat.

Trump ha reaccionat mostrant un vídeo i retalls de premsa que, segons ell, evidenciarien aquesta persecució. Ramaphosa ha dit que no n’havia vist mai cap prova i ha remarcat que a Sud-àfrica hi ha moltes més víctimes negres que no pas blanques a causa de la delinqüència generalitzada. Davant això, Trump ha replicat: “Però aquests agricultors afrikàners no són negres.”

El vídeo, de gairebé cinc minuts, s’ha projectat durant la trobada, cosa que ha sorprès la delegació sud-africana. La Casa Blanca l’ha compartit al seu compte de X. A banda d’imatges sobre aquesta suposada persecució, també hi apareix el polític opositor Julius Malema cantant una cançó que fa referència als afrikàners.

Trump ha insistit que hi ha “milers d’històries” que parlen d’aquest fenomen, i ha recordat que Elon Musk –present també a la reunió– n’ha defensat l’existència. Segons ell, les arribades recents d’afrikàners als Estats Units podrien continuar si es considera que hi ha persecució o genocidi.

En resposta, Ramaphosa ha defensat la reforma agrària impulsada pel seu govern a començament d’any, amb l’objectiu de redistribuir la terra com a reparació de les injustícies de l’apartheid. “La nostra constitució garanteix i protegeix la inviolabilitat de la propietat de la terra”, ha afirmat, i ha negat que s’expropiïn terres de manera arbitrària. També ha recordat a Trump que qualsevol país, fins i tot els Estats Units, pot expropiar terrenys per a ús públic.

Durant el règim racista de l’apartheid (1948-1991), els sud-africans negres van ser desposseïts de les seves terres, que es van transferir a la minoria blanca. Tres dècades després, aquesta minoria, que representa el 20% de la població, encara controla més del 90% de la propietat de la terra.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor