Tots els partits del parlament excepte el PP s’adhereixen al Pacte Social Contra la Corrupció

  • La proposta engegada pel Grup Impulsor del Parlament Ciutadà també ha comptat amb la signatura de l'ANC i altres organitzacions ciutadanes

VilaWeb
ACN
09.12.2015 - 16:52

El Parlament de Catalunya ha acollit l’acte de signatura del Pacte Social Contra la Corrupció al que han donat suport totes les formacions polítiques de la cambra legislativa, amb l’excepció del Partit Popular. Més d’una quarantena d’organitzacions ciutadanes també han signat el document, entre les que es troba l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) juntament amb col·legis professionals, plataformes socials o associacions d’arreu del territori català. El Pacte Social Contra la Corrupció és una iniciativa engegada pel Grup Impulsor del Parlament Ciutadà i ha estat elaborat a partir de les propostes recollides al web www.elpaisquevolem.cat i la Comissió Nova Política.

El document s’articula entorn a un decàleg que contempla mesures com la clarificació del finançament dels partits polítics i la reducció de despeses electorals; un augment de la transparència de les institucions i els representants públics amb el retiment de comptes i agenda d’actes; incrementar la persecució dels delictes per corrupció o la creació d’una agència independent ciutadana de control de la transparència i el bon govern. En aquest sentit, el Grup Impulsor del Parlament Ciutadà vol fomentar la implantació efectiva de la Llei de Transparència.

Com a representants dels grups polítics del Parlament han signat la proposta Antonio Baños (CUP), Joan Garcia (Ciutadans), Lluís Corominas (CDC), Antoni Castellà (Demòcrates de Catalunya), Oriol Amoròs (ERC), Joan Josep Nuet (EUiA), Marta Ribas (ICV), Magda Casamitjana (Moviment d’Esquerres), Jordi del Rio (Moviment Avancem), Aroa Arauzo (PSC), Albano Dante (Podem) i Toni Comín (Socialisme, Catalunya i Llibertat), a part del president de l’ANC, Jordi Sànchez.

‘Avui comencem a construir una nova manera de fer política incorporant la ciutadania en els compromisos, signant col·lectivament i mirant-nos a la cara un decàleg per combatre la corrupció, perquè ens creiem que és evitable i és un deure i un dret de la ciutadania organitzada’ ha destacat el vicepresident del Grup Impulsor del Parlament Ciutadà, Jordi Rojas, que ha presentat el Pacte Social Contra la Corrupció als partits i entitats signants. Rojas preveu que la iniciativa, amb l’empara de la Llei de Transparència, permetrà ‘articular eines perquè la corrupció sigui evitable de veritat’ i anar més enllà d’una ‘formulació retòrica on ens fem una foto’.

‘La corrupció finalment pretén acabar amb la democràcia posant els poders públics i la política al servei d’un bé privatiu en detriment d’un bé comú. La ciutadania ha de defensar la política al servei dels ciutadans i per tant hem de lluitar contra un dels principals elements que atempta contra el principi democràtic’, ha afegit Jordi Rojas.

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha introduït l’acte remarcant la coincidència de la signatura del Pacte amb el Dia Mundial Contra la Corrupció i desitjant que els grups parlamentaris mostrin ‘el seu compromís contra la corrupció durant tota la legislatura’. A més, ha agraït la implicació de les entitats en la proposta.

El president de l’ANC ha intervingut a l’acte de signatura per remarcar la voluntat que ‘el futur d’un nou país sigui lliure de corrupcions, transparent i allò que molts creiem que haurien d’haver estat des de fa molts anys les democràcies i malgrat tot, encara continua sent un desig’. Sánchez també ha demanat sentit de responsabilitat a les entitats: ‘Hem de ser exemple clar i inequívoc de transparència i netedat als nostre comptes i amb la relació amb les administracions’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any