Tots els estats de la UE hauran de reconèixer el matrimoni homosexual contret en uns altres estats

  • El Tribunal de Justícia de la Unió Europea diu que el dret de llibertat de residència dels ciutadans de la UE i de les seves famílies inclou els casats del mateix sexe

VilaWeb
Redacció
05.06.2018 - 12:23
Actualització: 06.06.2018 - 10:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els estats membres de la Unió Europea han d’acceptar el dret de residència als cònjuges homosexuals, encara que no reconeguin el matrimoni gai. Ho ha sentenciat avui el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) arran del cas d’un ciutadà romanès casat amb un nord-americà a Brussel·les i que va demanar el dret del seu marit de residir legalment amb ell a Romania. Tanmateix, Romania, que és membre de la Unió Europea, va respondre que no podia acceptar-ho perquè, com que no reconeix el matrimoni gai, no el podia considerar un ‘cònjuge’. 

Ara, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea tomba la decisió romanesa, i destaca ‘l’obligació d’un estat membre a reconèixer un matrimoni homosexual contret en un altre estat membre’ encara que sigui únicament per l’objectiu de ‘concedir el dret de residència a un ciutadà d’un tercer estat’, en aquest cas, un nord-americà. Pel tribunal europeu, aquest reconeixement no afecta negativament la institució del matrimoni en l’estat receptor de la parella ni tampoc l’obliga a canviar les seves lleis.

La sentència indica que el concepte ‘cònjuge’ en la llei europea inclou les persones del mateix sexe i garanteix la llibertat de residència dels ciutadans de la UE i dels membres de la seva família. ‘Encara que els estats membres tinguin llibertat per autoritzar o no el matrimoni homosexual, no poden obstaculitzar la llibertat de residència d’un ciutadà de la Unió negant al seu cònjuge del mateix sexe, nacional d’un estat no-membre de la Unió, la concessió d’un dret de residència derivat en el seu territori’, diu el TJUE. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes