Els 350 treballadors dels controls de seguretat d’Eulen a l’aeroport de Barcelona decidiran avui si accepten la proposta de mediació presentada pel Departament de Treball de la Generalitat i es desencalla el conflicte amb l’empresa concessionària. Si ens guiem per l’opinió del comitè de vaga, encapçalat per l’assessor Joan Carles Giménez, és molt probable que sigui rebutjada. Considera insuficient el contingut de l’oferta, tal com ho ha fet saber a l’assemblea de treballadors. Tanmateix, fonts de la Generalitat diuen que els sorprendria molt que l’oferta fos rebutjada. La decisió final se sabrà avui a les set del vespre, moment en què es tancaran les urnes de votació, obertes des de les onze del matí.

El principal obstacle ara mateix és econòmic. Giménez considera que no hi pot haver acord perquè els 200 euros d’increment salarial proposats pel Departament de Treball es troben a mig camí dels 350 euros que demanen els treballadors. Tampoc no accepten el nombre de pagues, ja que en demanaven quinze i la proposta les rebaixa a dotze. Pel que fa als aspectes organitzatius, Giménez sí que es va mostrar més satisfet perquè l’oferta proposa de sumar un cinquè treballador en tots els filtres de seguretat i per a cada torn fins al mes de març, cosa que comportaria la contractació de cinquanta-una persones i vint-i-cinc més per a millorar la qualitat del servei.

Una treballadora d’un dels filtres del control de seguretat de l’aeroport de Barcelona durant el primer dilluns de vaga

Aena cedeix 
Ara bé, perquè avui hi pugui haver acord, calia que Aena cedís, cosa que va fer ahir al vespre. L’empresa gestora d’aeroports, finalment, es va comprometre per escrit davant el Departament de Treball, àrbitre del conflicte, a garantir les condicions de futur en les licitacions de la seguretat a l’aeroport. Aquest gest d’Aena era indispensable perquè avui la proposta pogués reeixir. En cas de no haver-hi hagut aquest compromís, la vaga hauria continuat tant sí com no, independentment dels resultats de la votació. Per què? Giménez ho explicava així: ‘És la primera vegada que muntem aquest sidral i esperem que sigui l’última. Si no, ens pot passar com els de la neteja o altres sectors de l’aeroport, que cada vegada que entra una nova empresa, tenen una vaga. I com que no volem caure en aquest error, des del primer moment hem dit que era imprescindible que Aena fos a la taula de negociació i es comprometés a mantenir les condicions aprovades en un futur.’

Adiferència de Giménez, el secretari general de Treball i mediador a la taula de negociació,  Josep Ginesta, es mostra esperançat sobre el desenllaç final. ‘Seria una sorpresa que l’assemblea rebutgés una proposta tan important com aquesta. L’increment percentual i qualitatiu és prou raonable perquè sigui ratificada. Les seves condicions laborals fins ara no eren raonables i ara sí que ho seran’, deia a VilaWeb. Moments més tard, subratllava a Twitter el valor de l’oferta econòmica que s’ha fet, però la veritat és que aquest és el punt que fa ballar a hores d’ara la possibilitat d’entesa.

Compte enrere cap a la vaga indefinida?
Si, finalment, els treballadors d’Eulen tomben avui la proposta feta per la Generalitat, s’activarà el compte enrere cap a la vaga indefinida que començaria el dilluns 14 d’agost. A més, divendres i diumenge encara es farien les aturades que s’han fet aquesta última setmana (de 5.30 a 6.30, de 10.30 a 11.30, de 16.30 a 17.30 i de 18.30 a 19.30).

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]