Tortosa celebra l’arribada de la multinacional de fusta més important del món

  • L'ajuntament i el govern destaquen la gran inversió i també el compromís amb l'economia circular i de residu zero de Kronospan

VilaWeb
ACN
07.10.2021 - 14:28
Actualització: 07.10.2021 - 16:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Satisfacció a Tortosa per l’arribada de Kronospan, la multinacional de la fusta més gran del món, que tindrà una fàbrica al polígon Catalunya Sud. La planta pot entrar en funcionament a final de l’any que ve.

La fàbrica, de més de 90.000 metres quadrats, produirà tauler aglomerat per a la indústria del moble, amb un projecte 100% sostenible i que s’inscriu plenament en el concepte de l’economia circular, segons que han destacat l’Ajuntament de Tortosa i el Departament d’Empresa i Treball. El director general de Kronospan a l’estat espanyol, Javier Macicior, el conseller Roger Torrent, i la batllessa, Meritxell Roigé, han presentat la inversió estrangera més important que s’ha fet a les Terres de l’Ebre. Prop de 200 milions d’euros i la creació de 185 llocs de feina directes, que en poden originar 1.500 més d’indirectes.

Torrent ha dit que Kronospan exemplificava la mena d’inversió que cercava el govern per reindustrialitzar el país amb projectes de futur, amb efecte arrossegador de més sectors productius, sostenibles socialment, econòmicament i ambientalment, i creadors d’ocupació de qualitat i feina estable. “Vertebren i dinamitzen el teixit productiu local i arrelen al territori”, ha afegit.

La batllessa Roigé ha posat l’accent en les oportunitats d’aquesta arribada. Diu que, juntament amb la de Florette d’ara fa uns mesos, és un pas significatiu per a crear més llocs de feina, retenir talent i captar-ne de fora i tenir oportunitats i futur.

En marxa el 2022

Macicior ha avançat que la planta pot ser operativa a final del 2022. Kronospan fabricarà taulers conglomerats amb fusta reciclada i confia que es creï un clúster del moble al seu voltant. També es preveu que atregui, tal com ha passat amb les dues fàbriques de Burgos, empreses de manteniment extern, serveis o transport –tenen quatre-cents camions en rotació diaris–, entre més indústries.

Kronospan és una multinacional austríaca d’origen familiar, creada l’any 1897, dedicada a la fabricació i distribució de panells de fusta. Actualment compta amb una plantilla de més de 14.500 treballadors i més d’una quarantena de fàbriques arreu del món. L’empresa s’instal·la a Catalunya per ser més a prop dels clients de la zona, arribar a les àrees urbanes i poder accedir més eficaçment al mercat del sud de l’estat francès.

Suport econòmic i administratiu

Empresa i Treball s’ha compromès a destinar cinc milions d’euros per al conjunt de les inversions de la multinacional. 1,8 milions d’euros provindran del fons d’inversions estratègiques de la direcció general d’indústria per a consolidar la inversió. La resta s’anirà vehiculant a través de més convocatòries, en els exercicis 2022 i 2023, que s’adeqüin a la inversió de Kronospan a Tortosa.

El govern també ha ajudat a l’empresa en les gestions amb més administracions, tant en l’àmbit administratiu com per a completar el model de negoci amb la cadena de subministrament, i s’ha compromès a facilitar la formació laboral adient, a través del SOC, per a garantir el bon desenvolupament del projecte.

L’arranjament dels terrenys, que s’han comprat a l’Incasòl, ja ha començat i en un ple extraordinari de demà, l’Ajuntament de Tortosa aprovarà una modificació urbanística per a posar a disposició la totalitat de parcel·les del polígon industrial i fer viable l’operació. L’empresa aplica a totes les fàbriques les tècniques més avançades de prevenció ambiental, complint estrictament amb els criteris que imposa la Comissió Europea. També es caracteritza per prioritzar una ocupació estable i de qualitat, vinculada al territori on s’estableix. A les dues fàbriques que té en funcionament a Burgos, la taxa de temporalitat és solament del 3%, mentre que a l’estat espanyol supera el 24%. Per cada lloc de treball directe en l’entorn de les seves fàbriques, en són creats deu més d’indirectes. Fan al voltant d’un 50% de les inversions amb proveïdors locals.

Sobre això, l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre, com a patronal del territori, ha dit que l’arribada de Kronospan era una gran notícia empresarial per a aconseguir la reindustrialització del territori. L’entitat ha agraït la gestió començada per l’ex-directora general d’Indústria i actual secretària general del Departament d’Economia, la tortosina Matilde Villarroya, per fer possible l’arribada de Kronospan. “De mica en mica, va tenint els seus fruits”, ha apuntat en un comunicat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes