Torra solemnitza la retirada del suport a Sánchez

  • Ratifica que ERC i el PDECat no negociaran el pressupost espanyol

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
07.11.2018 - 10:40
Actualització: 07.11.2018 - 12:32

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha solemnitzat aquest matí la retirada del suport dels partits independentistes a Pedro Sánchez al congrés espanyol. En una compareixença al parlament, ha ratificat que ni ERC ni el PDECat no negociarien el pressupost pactat entre el PSOE i Podem. ‘Nosaltres no trafiquem amb la democràcia ni amb la dignitat’, ha dit, en un context en què el PSOE ja té coll avall que haurà de prorrogar els comptes i Podem veu inevitables les eleccions anticipades. Torra ha acusat l’advocacia de l’estat espanyol i la fiscalia de cercar ‘venjança’ amb la petició de 214 anys de presó per als presos polítics i la resta d’encausats. Per ell, el govern espanyol ha optat per allunyar-se de la democràcia i de la justícia.

Ahir Torra va demanar de comparèixer extraordinàriament al parlament, coincidint amb el ple d’avui. Ho ha justificat dient que calia reconèixer ‘l’hora greu’ i ha retret a Sánchez que no hagi formulat cap proposta per a Catalunya, una vegada exhaurit el termini d’un mes que ell li va donar per avenir-se a pactar un referèndum si no volia perdre el suport dels independentistes al congrés espanyol. Les acusacions provisionals als presos i el refús del dret d’autodeterminació són les dues raons que ha retret Torra per evidenciar que Sánchez encara el conflicte de la mateixa manera que Mariano Rajoy. És a dir, sense diàleg real i sense cercar cap solució política a un conflicte polític.

Torra ha lamentat que alguns grups parlamentaris no hagin alçat la veu contra els empresonaments, tot i que en privat han admès –ha dit– la incomoditat que els causa. ‘Són els seus companys, amics en alguns casos’, ha subratllat, tot instant-los a reaccionar. Per qüestionar la imparcialitat del Tribunal Suprem espanyol, ha citat el reconeixement del Tribunal Europeu dels Drets Humans que Arnaldo Otegi i quatre demandants més no van tenir un judici just del cas Bateragune, i també el canvi de criteri del tribunal espanyol sobre el pagament de l’impost d’actes jurídics documentats de les hipoteques. Torra ha insistit a dir que no acceptaria cap sentència que no fos la lliure absolució o l’arxivament de la causa. Però no ha concretat quina resposta política hi donaria. Això ha fet que la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, li ho demanés: ‘Ocuparan l’aeroport? O és una gran manifestació? A vostè li passaran els escamots per sobre, les masses escalfades’, ha sentenciat.

Arrimadas ha acusat l’independentisme de pretendre construir un sistema judicial intervingut pel poder polític en la República Catalana. En defensa de la separació de poders a Espanya, Arrimadas ha criticat que Torra pretengués que Sánchez hagués pressionat més la fiscalia. Li ha recriminat igualment que cités el cas d’Otegi i no els 850 morts per ETA. El president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat a Torra que no s’erigís en representant dels 7,5 milions de catalans. Tot i reconèixer que hi ha hagut ‘un fracàs de la política’, Iceta ha donat valor a l’actuació dels socialistes ‘perquè les coses acabin bé’. Ha recordat, a més, que el govern de Carles Puigdemont va prendre la decisió conscient de vulnerar la legalitat vigent.

El PP ha al·legat que Espanya és un dels estats europeus amb menys sentències condemnatòries per part del TEDH i hi ha afegit que The Economist va situar l’estat espanyol entre les dinou democràcies plenes del món. De fet, el darrer informe anual de The Economist Intelligence Unit va rebaixar la nota de l’estat espanyol per la repressió policíaca de l’1-O i l’aplicació del 155, i la situava en el terreny de risc de ser degradada com a ‘democràcia imperfecta’.

Catalunya en Comú – Podem ha insistit en la necessitat que ERC i PDECat votin a favor del pressupost de Sánchez. ‘Són drets i llibertats que sumen, en cap cas no resten’, ha insistit Jéssica Albiach, en referència als drets socials i democràtics. La presidenta del grup parlamentari dels comuns ha celebrat la iniciativa d’Òmnium Cultural d’impulsar la plataforma Som el 80%, un percentatge contra la repressió i a favor del referèndum que abasta no únicament forces polítiques sinó també socials.

Tornant als escrits d’acusació de l’advocacia i la fiscalia espanyoles, la CUP ha sentenciat que són ‘violència política i institucional’. L’única violència, de fet, que veu en aquest cas. La diputada Natàlia Sànchez ha al·legat que, davant un Goliat dèspota, cal un David organitzat, com l’1-O i el 3-O, i retornar a ‘les majories que diuen que no acataran les injustícies d’aquest estat’.

ERC ha llegit unes paraules d’Oriol Junqueras per advertir que cada dia d’empresonament fa el moviment més gran i invencible. ‘El judici i la sentència pesaran com una llosa en la història d’Espanya’, ha dit Sergi Sabrià. Segons el president del grup parlamentari d’ERC, ‘el consens a Catalunya són les urnes, el no a la monarquia i el sí a la república’ i ni els cops ni la presó no podran aturar l’independentisme.

L’oposició ha criticat que Torra no hagi respost als grups parlamentaris i que ho hagi fet, en canvi, el vice-president del govern, Pere Aragonès. Primer, Ciutadans ha encetat un debat reglamentari sobre si la intervenció era procedent o no i, després, Arrimadas ha acusat el president de no donar la cara mentre defensa el diàleg. ‘Llegeix un text i fa sortir el vice-president a respondre’, li ha etzibat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any