Torra

La defensa del president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat un escrit d’al·legacions contra l’últim acord de la Junta Electoral de Barcelona per a demanar la seva nul·litat insistint que només el Parlament de Catalunya i no la Junta Electoral espanyola (JEC) és competent per retirar-li la credencial de diputat. En aquest sentit, al·lega que el reglament de la cambra estableix clarament que per retirar-li l’escó a un parlamentari cal una sentència ferma d’inhabilitació. ‘No existeix precepte legal atributiu de la competència per declarar les incompatibilitats dels parlamentaris ni a les Juntes Electorals Provincials ni a la Junta Electoral Central’, insisteix l’escrit, que remarca que ‘ni molt menys’ tenen la competència per retirar credencials.

El mandat de les juntes, continua, ‘s’esgota amb la certificació de la voluntat popular expressada en cada convocatòria electoral’. L’escrit argumenta l’Estatut de Catalunya no obliga que el règim d’incompatibilitats dels diputats al parlament es reguli per legislació electoral, i remarca que la Generalitat ha exercit aquesta competència exclusiva per establir un sistema propi.

A més, indica que la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Oriol Junqueras ‘posa en valor el vincle de la persona que accedeix al càrrec de diputat amb la pròpia institució parlamentària’. També avisa que executar l’acord de la junta electoral ‘suposa una vulneració palmària dels seus drets fonamentals, així com dels drets dels diputats al parlament i dels ciutadans als que Torra representa’.

La defensa també aprofita per tornar a qüestionar la imparcialitat dels membres de la junta electoral, que ara executen un acord després d’haver intervingut en els actes anteriors a la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Al seu parer, ‘tenen un interès personal en l’assumpte’ i s’haurien d’abstenir. Posa d’exemple, fins i tot, manifestacions a les xarxes socials d’algun vocal contra el president Carles Puigdemont.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb