Torni demà… O d’ací a vint dies

  • Galícia és la comunitat autònoma de l’estat espanyol que inverteix menys en atenció primària, tan sols per darrere de Madrid

VilaWeb

Martxelo, Vicent, la situació de la sanitat pública a Galícia és insostenible, sobretot a l’atenció primària. L’estratègia de desmantellament aplicada pel Partit Popular aquesta darrera dècada ha funcionat. Hi ha àrees sanitàries més afectades que no pas unes altres. La meva, la de Pontevedra-O Salnés, és una de les que pateix més la manca de personal, fins al punt que hi ha ambulatoris d’atenció continuada, com ara el de la ciutat de Pontevedra, el de Baltar, el de Sanxenxo i el d’O Grove, que poden no tenir cap metge el mateix dia.

Imagineu-vos la situació: demaneu hora amb el vostre metge de capçalera i no hi ha disponibilitat fins al cap de quinze dies o vint. Us trobeu malament i decidiu d’anar al CAP. Hi arribeu i no hi ha cap metge. La situació és tan greu que no és la primera vegada que el personal d’infermeria, desbordat, ha hagut d’enviar imatges a metges d’uns altres CAP perquè diguin si cal receptar un antibiòtic o no. Si no en teníem prou amb la telemedicina, ara també tenim la fotomedicina.

El Partit Popular diu el mateix que sempre i posa el focus en el govern espanyol i en la taxa de reposició, però la realitat és que en la darrera convocatòria de formació MIR no va sol·licitar totes les places d’especialistes que podria haver reclamat. Insisteix, arran de l’evidència del col·lapse, que “no hi ha metges”, però a la sanitat privada, com més va més engreixada gràcies a les assegurances signades per la manca de servei a la pública, no en falten.

La dificultat principal que denuncia el sector és la precarietat: temporalitat, contractes per dies o setmanes, mobilitat geogràfica… I, tot plegat, condicionat per la inversió que la Junta de Galícia dedica a la sanitat pública. No sé si sabíeu que Galícia és la comunitat autònoma de l’estat espanyol que inverteix menys en atenció primària, tan sols per darrere de Madrid –i tots sabem, perquè així ens ho expliquen els mitjans de comunicació, com va la sanitat a la capital d’Espanya. De fet, la Junta dedica en aquest capítol 2,3 punts per sota de la mitjana espanyola, segons l’Enquesta de la Despesa Sanitària del Ministeri de Sanitat espanyol. És més, l’atenció primària disposa de 47 milions d’euros menys que no pas el 2009. I també de menys personal.

Aquest desmantellament, planificat i executat mil·limètricament, portarà problemes al president gallec: el primer dels quals, una manifestació que es farà el 12 de febrer a Sant Jaume de Galícia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor