The Economist analitza per què la remuntada del Barça és la més gran de la història de la Champions

• Els blaugrana tenien una possibilitat entre mil de superar el PSG al minut 87

17.03.2017 - 18:00

La victòria 6-1 del Barça fou la remuntada més gran de la història de la Lliga de Campions? Aquesta és la pregunta que es fa el setmanari The Economist i que mira de respondre fent una anàlisi amb dades històriques i càlculs de probabilitat. La conclusió és que el Barça va acabar superant una probabilitat de remuntar més baixa que la que mai ha superat cap equip de la Lliga de Campions o de la Copa d’Europa en la història. Al minut 87, just abans que Neymar marqués el 4-1 d’un xut de falta, els blaugrana tenien tan sols una possibilitat entre mil de fer tres gols abans que l’àrbitre xiulés el final del partit. Però aquesta probabilitat es va complir.

D’entrada, agafant tota l’eliminatòria de vuitens de final, cal dir que mai cap equip havia superat un 4-0 en contra. Abans, vuit equips havien capgirat tres gols de diferència en contra: el Jeunesse d’Esch la temporada 1963-64, el Partizan de Belgard el 1965-66, el Panathinaikos el 1970-71, el Saint-Étienne el 1974-75, el Real Madrid el 1975-76 i el Deportivo de la Corunya el 2003-2004, van superar un 1-4 desfavorable. I el Werder Bremen i el Galatasaray, tots dos el 1988-89, van superar un 0-3.

A part d’aquests casos, l’anàlisi de The Economist es fixa en un partit que va passar a la història de la competició: la remuntada del Liverpool en la final de la Champions contra el Milan a Istanbul. L’equip italià guanyava per 3 a 0 al minut 53, i en poc més de mitja hora els ‘red devils’ van marcar tres gols que van igualar el marcador, i en la tanda de penals es van acabar imposant.

L’autor de l’article construeix un mode estadístic per a calcular les probabilitats reals que tenien tant el Barça contra el PSG com el Liverpool contra el Milan de fer la remuntada. El Barça tenia una opció entre mil de passar en el minut 87; i el Liverpool, una entre quatre-centes en el minut 53. ‘Només tres vegades en els llibres de rècords de la Champions un club amb menys d’una opció entre dues-centes ha acabat passant’, diu l’article. Es refereix a l’eliminatòria del 2013 en què el Borussia Dortmund va superar el Màlaga i a la final en què el Liverpool es va imposar al Milan.