Van començar durant l’Acampada de plaça de Catalunya a Barcelona. Anaven cada dia a la plaça a teixir. Estaven ajudant a construir la bufada més gran de Catalunya. Una bufanda groga de més de dos quilòmetres que es va desplegar a Caldes de Montbui. Era la seva manera d’ajudar els joves que havien decidit acampar a la plaça per reclamar la implementació de la República.

Després d’haver estat desallotjats de la plaça per la Guàrdia Urbana, aquest grup de dones que teixien van decidir que no podien acabar les seves mobilitzacions així. Una vintena d’elles, la majoria persones d’edat avançada, van decidir organitzar-se i continuar teixint de groc per reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, així com la implementació de la República Catalana.

Teixeixen tota mena de materials. Això sí, tots de color groc. Fan flors, gorros, paravents, bufandes… Tenen molts encàrrecs. Són molts els que fan un donatiu a canvi d’una de les seves peces.

Allà on van, les teixidores per la República porten una guardiola on recapten donatius, després aquest són entregats directament alguna associació que treballa per la independència o ajuda als represaliats. Ja han donat una guardiola a Roger Español, als familiars dels presos i exiliats o alguns CDR. L’última, li van entregar a la Tamara Carassco i pròximament, tenen previst donar-ne una a l’associació Drets. Les guardioles les acostumen a entregar en mà, amb tot un ritual al seu voltant.

Quan fa bon temps volten molt més, però ara a l’hivern surten menys. Fa fred per estar moltes hores a l’aire lliure teixint. Malgrat tot, tenen unes cites que mai fallen. Els dimecres sempre van a la concentració de la plaça del Rei per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Estan una estona teixint i reivindicant.

Una altra cita indispensable és un cop al mes a la plaça de Tetuan, reivindiquen el seu canvi de nom. Proposen, amb altres col·lectius independentistes, que es digui plaça 1 d’octubre, en record del referèndum del 2017.

Aquest acte solidari és un dels centenars que es fan cada setmana a tot el país per demanar l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats. VilaWeb els aplega i us els explica a la secció ‘No esteu sols’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.