El TC refusa les recusacions de Junqueras, Forcadell i Romeva contra els seus dotze magistrats

  • El tribunal considera que són 'impertinents, abusives i s’han de refusar sense més' · És previsible que ara refusi de suspendre'ls les condemnes de presó

VilaWeb
ACN
23.06.2020 - 15:19
Actualització: 23.06.2020 - 15:20

El Tribunal Constitucional espanyol ha refusat per unanimitat les recusacions contra els dotze magistrats de l’alt tribunal que van formular Oriol Junqueras, Carme Forcadell i Raül Romeva. Els presos polítics els acusaven de falta d’imparcialitat per resoldre el recurs d’empara contra la sentència contra el procés del Suprem. El TC tenia pendent resoldre aquestes sol•licituds després que dimarts passat refusés de suspendre de forma cautelar les condemnes de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn. L’alt tribunal conclou que la recusació formulada ‘està mancada de substantivitat jurídica i no és creditora de la decisió sobre el fons’.

A més, creu que les peticions -que afecten tot el TC- ‘són impertinents i abusives i s’han de refusar sense més‘. També considera que acceptar-la implicaria una desqualificació de tot l’òrgan judicial, que és qui ha de resoldre els recursos d’empara contra la sentència.

El TC ja va refusar per unanimitat de suspendre les condemnes de sis presos polítics que demanaven de sortir en llibertat a l’espera que el tribunal resolgués els recursos d’empara presentats. L’alt tribunal havia admès a tràmit els recursos a principis del mes passat però, en lloc de resoldre també les mesures cautelars que demanaven la suspensió de la pena a l’espera de resolució, va optar per obrir una peça separada al•legant que no es donava el supòsit d’urgència excepcional que esgrimien les defenses dels condemnats.

Per als altres tres, Junqueras, Romeva i Forcadell, quedava pendent resoldre les sol•licituds de recusació contra els dotze magistrats del TC. Els presos polítics van al•legar manca d’imparcialitat perquè tots els seus membres havien participat en decisions sobre el procés. Entre ells, invalidació de decrets, lleis o resolucions vinculades al procés independentista així com a la investigació per desobediència, entre d’altres.

El tribunal rebutja ara la petició perquè considera que no hi ha base per a la suposada imparcialitat i que, a més, acceptar-ho seria com recusar el conjunt de la institució. En concret en les dues interlocutòries que resolen les peticions dels tres líders independentistes, l’alt tribunal considera que el plantejament que fan és ‘incompatible’ amb la pròpia naturalesa del TC que és ‘l’únic tribunal en el seu gènera als membres del qual són insubstituïbles i a qui correspon resoldre els processos constitucionals’.

Això implica que no puguin eximir-les d’aquesta funció per ‘haver resolt altres processos que puguin tenir relació amb les qüestions plantejades en el recurs d’empara’.

En aquest sentit, conclou que l’argumentació feta pels promotors de l’incident de recusació no pot ‘prosperar’. Les acusacions dirigides a tots els magistrats del tribunal, consideren, seria ‘equivalent a la desqualificació de l’òrgan en si per a conèixer el present recurs d’empara’. Per a la qual cosa, continua la interlocutòria, ‘la recusació formulada està mancada de substantivitat jurídica i no és creditora de la decisió sobre el fons’.

A més, considera que la referència personalitzada de cadascun del magistrats no impedeix que es pugui apreciar, en realitat, una recusació genèrica a la institució. ‘Les causes invocades són les mateixes per a tots ells i es fonamenten no en l’existència de circumstàncies personals que poguessin posar en dubte la seva imparcialitat sinó en la seva condició de magistrats del TC’, remarca la interlocutòria.

Un cop resolta la petició, es preveu que el TC també rebutgi les peticions de Junqueras, Romeva i Forcadell que també havien demanat la suspensió de les seves condemnes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes