Els arqueòlegs han tancat aquest dijous la fossa 92 del cementiri de Paterna amb nou cossos exhumats i el compromís per ‘recuperar la dignitat de les víctimes del franquisme’. Els treballs d’excavació han acabat amb la troballa de dos cossos ‘in situ’ i quatre caixes amb fragments ossis repartits a les fosses 91 i 91 B.

L’equip d’experts d’ArqueoAntro buscava a les 18 víctimes de l’anomenada causa Benifaió, afusellats el 31 d’octubre del 1939, que podrien trobar-se a escassos metres de la fossa exhumada, detalla la corporació provincial en un comunicat. Un dels arqueòlegs, Álex Calpe, ha assenyalat que ‘el problema que tenim a Paterna és, a més de la falta de documentació, que hem de basar-nos en els memorials dels represaliats i en els testimoniatges de familiars’. ‘Fins que no fem les proves de genètica, no podem descartar res’, ha afegit.

L’impulsor dels treballs i president de l’Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 92, Eduardo Ortuño, ha agraït el ‘suport econòmic i moral’ de la Diputació de València i ha afirmat que ‘estem fent història’.

‘Esgotar fins a l’últim cartutx’

‘Fa 12 anys, quan vaig començar a cercar el meu avi, no hi havia cap tipus de suport institucional’, ha lamentat Ortuño, que està ‘decidit a esgotar fins a l’últim cartutx’, sol·licitant l’obertura de la fossa 74 en cas que no es trobi entre els cossos exhumats, treballs que començarien el 2018.

El titular de l’Associació de Familiars de Víctimes ha afirmat que ho fa per la seva mare i Dolores Albuixec, filles directes dels afusellats. ‘Cada dia que passa és molt important, per fer justícia i perquè no se’n vagin sense trobar els seus pares’, ha manifestat.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]