Tanquem el CIE denuncia al jutjat que antiavalots van agredir interns amb porres després del motí

  • L'entitat assegura que es van apagar els llums del pati, les revisions mèdiques van ser superficials i faltaven traductors

VilaWeb
ACN
04.11.2016 - 12:40
Actualització: 04.11.2016 - 13:02

La plataforma Tanquem el CIE ha presentat davant del jutjat de control d’aquesta instal·lació una queixa formal pels incidents produïts la nit de dimarts a dimecres, després que un grup d’interns intentés fugar-se i s’amotinés. L’ONG denuncia que alguns agents antiavalots van fer un ‘passadís’ i van agredir amb porres alguns dels interns sense cap justificació. També han detectat certes irregularitats i mancances i demana al jutge que investigui a fons els fets i revisi les imatges de les càmeres de seguretat.

L’advocat de la plataforma, Andrés García Berrio, diu que s’ha entrevistat amb sis dels interns amotinats i que li han explicat que quan van entrar els antiavalots al centre, per reforçar els policies habituals, els interns van aixecar les mans en senyal de rendició. En un moment determinat es va apagar el llum del pati, cosa que considera una ‘disfunció’.

A més, almenys nou interns es queixen d’agressions i cops de porra mentre eren conduïts per quatre agents cap a les cel·les, tant a les escales d’accés com a prop de les cel·les, on diversos policies els haurien fet un ‘passadís’ per agredir-los. D’altra banda, les revisions mèdiques posteriors van ser ‘superficials’, centrant-se només en les lesions importants, i que eren els mateixos policies els que donaven pressa al personal sanitari.

A més a més, l’advocat demana que hi hagi intèrprets al centre per evitar, per exemple, que molts interns no comprenguin les ordres dels policies, que acaben forçant-los a complir-les. També volen intèrprets durant les visites mèdiques.

Per últim, reclamen que la presència d’antiavalots al centre sigui totalment prohibida excepte en moments ‘altament excepcionals’ que han de ser ‘especificats’. Així, protesten perquè agents que no han estat formats en custòdia d’interns intervinguin sense cap regulació.

D’altra banda, el fiscal en cap d’Estrangeria de Barcelona, Fernando Rodríguez Rey, ha obert unes diligències de ‘control i seguiment’ sobre els incidents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any