La sala II del Tribunal Suprem espanyol ha condemnat l’ex-president del govern balear Jaume Matas a 7 mesos de presó, 10 anys d’inhabilitació especial per a càrrec públic i el pagament d’una multa de 211.827 euros per delictes de prevaricació i tràfic d’influències per l’encàrrec a Santiago Calatrava del disseny d’una òpera a Palma. A més, condemnen Matas a pagar en concepte de responsabilitat civil a l’administració balear els 1,2 milions d’euros que Calatrava va cobrar. Segons el Suprem, aquest pagament no l’ha d’assumir ni l’administració pública, ni en definitiva ‘els ciutadans’.

El tribunal desestima el recurs de Matas a la sentència de l’Audiència de Palma, però estima parcialment el de la fiscalia, que demanava també de condemnar Matas pel delicte de tràfic d’influències, del que l’Audiència l’havia absolt. El Suprem veu que el fet Matas demanés al seu conseller d’Educació que fes la proposta al consell de govern de contractar Calatrava, amb qui Matas ja havia pactat la contractació, sí que es pot considerar un delicte de tràfic d’influències.

Diu que l’ex-president va idear la contractació de Calatrava com una manera d’aconseguir un millor resultat a les eleccions al parlament balear de 2007, però recorda que qui pagava les despeses era l’administració pública, no Matas o el PP.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.