Suplanten el compte d’Instagram de la Botiga de VilaWeb i del Paraulògic

  • Els comptes fraudulents contacten els usuaris participants d'un sorteig per a demanar-los dades personals o bancàries · És el que es coneix com a 'phishing', una ciberestafa molt habitual

VilaWeb
Captura del compte fals que es fa passar per la Botiga de VilaWeb.
Redacció
04.02.2022 - 20:01
Actualització: 04.02.2022 - 20:02

Aquest matí han aparegut a Instagram comptes falsos que suplanten la identitat de la Botiga de VilaWeb i del compte oficial del Paraulògic, el popular joc de llengua. Els perfils falsos afegeixen petits detalls als noms d’usuari reals (@botigavilaweb i @paraulogicoficial, únics comptes oficials) i repliquen la imatge corporativa per a confondre i aconseguir les dades privades d’aquells que erròniament hi interactuïn pensant que és l’usuari legítim.

La suplantació de perfils és un tipus de ciberestafa habitual: el phishing o pesca. L’objectiu és enganyar la gent fent-se passar per algú en qui confien per a donar les seves dades, siguin bancàries o de contacte, com telèfons o adreces de correu on enviar publicitat. Tant en poden ser víctimes empreses o iniciatives de tota mena com persones particulars, que poden trobar les seves fotografies utilitzades per finalitats espúries.

En aquest cas, han aprofitat un sorteig de deu tasses personalitzades sobre el Paraulògic per celebrar els 10.000 seguidors al compte oficial per a fer creure a qui hi participa que ha guanyat i que, per a reclamar el premi, demanen que introdueixin el número de la targeta bancària. VilaWeb vol avisar que mai demana les dades bancàries ni als sortejos ni per missatge directe ni a les publicacions a Instagram.

La mecànica del sorteig consisteix a seguir els comptes d’Instagram @paraulogicoficial i @botigavilaweb, fer m’agrada a la publicació i deixar-hi un comentari mencionant les lletres desitjades per a la tassa amb el disseny del Paraulògic. Alguns dels usuaris que hi han participat han rebut missatges dels usuaris falsos dient-los que han guanyat i convidant-los a seguir un enllaç fraudulent per a reclamar el premi. És molt important no fer clic a l’enllaç, ja que condueix a un lloc web per a robar les dades.

Mostra d’alguns dels missatges fraudulents rebuts per usuaris que participen en el sorteig. L’enllaç ha estat ocultat per seguretat.

Des del mateix moment que ha tingut coneixement de la suplantació dels perfils de la Botiga de VilaWeb i Paraulògic, Partal, Maresma i Associats, S.L., empresa editora de VilaWeb, ho ha denunciat a Instagram perquè esborrin els comptes.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any