Des de diumenge al vespre, amb l’esclat dels anomenats ‘papers de Panamà‘, molts mitjans de comunicació miren d’explicar com funciona l’evasió fiscal en paradisos i centres financers ‘offshore’. Potser una de les millors maneres és la que proposa el consorci de periodistes que ha tret a la llum l’escàndol, a través d’un joc interactiu en línia: Stairway to Tax Heaven (‘Escales al paradís fiscal’).

Per a començar la partida (en anglès, castellà i francès), el diari proposa d’elegir el personatge amb què es vol jugar: un futbolista, un polític o un empresari, tots tres amb interès per a amagar una part dels seus ingressos milionaris.

Elegit el personatge, el joc va plantejant totes les opcions que recomanen advocats, gestors de patrimoni i banquers per a ajudar a evitar al màxim la hisenda local. Entre les recomanacions que el jugador ha d’anar acceptant o descartant a cada fase hi ha l’obertura d’una empresa en un paradís fiscal, seleccionar un testaferro, obrir un compte bancari a Suïssa, crear una fundació… En cada cas concret, el joc va indicant si te’n surts, en l’evasió, o si et poden enxampar.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb