Spider-Man ja parla en català als còmics

  • Alejandro Martínez, director de Panini Comics: "Que no hi hagués còmics de Marvel en català era una anomalia"

VilaWeb
ACN
28.09.2023 - 08:42
Actualització: 29.09.2023 - 13:55

Spider-Man, un dels superherois més emblemàtics, parla per primera volta en català en els còmics. I ho fa través de la història A Mighty Marvel Team-Up. Spider-Man: Animals, reuniu-vos!, destinat al públic més jove i publicat avui per Panini Comics. Aquest és el primer pas de l’editorial per publicar obres en català dels superherois més mítics de Marvel, que s’anunciaran aviat. En una entrevista amb l’ACN, Alejandro Martínez, director editorial de Panini Comics a l’estat, assegura que era una anomalia que no hi hagués còmics de Marvel publicats en llengua catalana i que ho havien de corregir des de l’editorial.

El director editorial de Panini Comics indica que en el passat s’han trobat amb el problema que el mercat en català és més petit que el castellà i que molta gent opinava que l’hàbit de lectura de superherois era bàsicament en castellà. “Té part de lògica”, reflexiona, “perquè si fa cinquanta anys que llegim superherois en castellà, s’ha creat un hàbit”. Tot i això, considera que aquestes dues excuses no valen: “Els còmics en general i els de Marvel en particular són un producte cultural de primer ordre i que no hi hagués productes de Marvel en català era una anomalia que havíem de corregir”.

Després d’uns quants estudis, l’equip de Panini Comics van idear un pla de publicació en català que s’anirà modulant depenent de la resposta del públic, que Martínez assegura que serà bona. Han començat ara amb un llançament protagonitzat per Spider-Man per a tots els públics, però més centrat en els joves i a partir d’aquí desenvoluparan un pla més elaborat amb propostes pels adults, amb obres de referència dins el món Marvel per, de mica en mica, “arribar la massa de lectors que volen Marvel en català, que són molts”.

Martínez apunta que si volen desenvolupar aquest mercat, han de fer productes en què cada còmic tingui una conclusió, com en el cas de A Mighty Marvel Team-Up. Spider-Man: Animals, reuniu-vos!, i que no obligui als lectors “a comprar més del necessari”. Creu que el problema de Marvel és que és un món amb moltes branques i entén que hi hagi gent a qui li pugui fer por introduir-s’hi. “Això no passarà en el pla que tenim en català: seran llibres ben seleccionats i pensats perquè qualsevol lector pugui comprar un llibre i gaudir-lo”. Afegeix que hi ha lectors de Marvel que van dels 15 als 60 anys i, assegura, intentaran arribar a tot aquest ventall.

“Fer còmics en català és una aposta de Panini i una aposta personal meva”, afirma Martínez, que creu que ara el mercat està madur. “Sempre hi ha hagut un problema amb els còmics, quan es deia que són per a nens. Quan el còmic es va començar a normalitzar com un art, molta gent no ficava dins d’aquest sac els superherois. Ara ja s’ha vist que hi ha un mercat normalitzat”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor