És la una de la matinada i, un dia més, el soroll de la plaça dels Àngels de Barcelona l’ha despertat. Prova de tornar a dormir, però el xivarri és insistent: gent que crida a la plaça, pren alguna cosa amb els amics mentre fa petar la xerrada. Els nois amb els monopatins que hi ha hagut durant dia han donat pas als que juguen a pilota i conformen rotllanes d’amics, com més va més grans. És prohibit de beure alcohol en espais públics. En realitat, amb la covid-19, és prohibit de beure i menjar a l’espai públic. Però ací no sembla que importi. Ningú no ho controla. “És la llei de la selva“, expliquen els veïns. Farts de trucar, farts de queixar-se, farts de topar contra unes autoritats que demostren que els menystenen com si fossin ciutadans de segona.

 

Comença a donar voltes al llit. Com que veu que és impossible de tornar a agafar el son, decideix de pujar al terrat. Fa algunes fotografies d’allà estant. Un dia més, fa arribar les queixes a la Guàrdia Urbana. La resposta és la de sempre, miraran de passar-hi. Ni rastre de cap patrulla. Ho té clar, no vindran fins que no sigui l’hora de netejar la plaça. I així, cada nit. Malgrat que unes quantes vegades s’han publicat plans per a solucionar-ho, mai no s’ha aconseguit res. La sensació que tenen els veïns és que la policia hi va un parell de dies amb la premsa, però que després desapareixen. Torna a ser tot com abans, com si no hagués passat res.

Els veïns tenen clar que seria fàcil de controlar-ho. Una patrulla a banda i banda de la plaça cada nit. Però, malgrat les queixes i les propostes d’ençà de fa anys, la situació no millora. Al contrari. Els veïns confessen que, amb la pandèmia, ha empitjorat. No es va aconseguir un silenci absolut ni tan sols durant els mesos en què hi havia confinament nocturn, sempre hi havia algú a la plaça que infringia la normativa. Ara, molts joves volen evitar les discoteques i opten per les entrompades, que són com més va més multitudinàries. I la plaça dels Àngels, davant el MACBA, és una de les alternatives preferides.

Per això, aquests darrers mesos han crescut les protestes. Cada vegada hi ha més cartells al voltant de la plaça que defensen el dret de descansar. Fa una setmana, un grup de veïns de Ciutat Vella va protestar a la plaça de Sant Jaume per les entrompades, el soroll i l’augment de terrasses als barris. El maldecap de la plaça dels Àngels s’expandeix per tot el districte. Proposen un pla de xoc especial a l’Ajuntament de Barcelona. Reclamen de trobar-hi una solució urgentment, no poden estar més dies sense dormir; acaba afectant-los la salut. La situació actual és insuportable.

Tot plegat, ho retrata Albert Salamé del terrat d’un dels edificis vora la plaça estant. A través d’un time lapse us oferim d’una manera molt visual la situació que viuen cada cap de setmana els veïns de la plaça dels Àngels.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.