La Fira i el Firó són les festes més populars que se celebren al municipi de Sóller, i commemoren la victòria dels sollerics davant la invasió dels pirates turcs ocorreguda el 1561. Les festivitats es celebren aquest cap de setmana i tenen dues parts diferenciades. D’una banda la Fira, que es fa el diumenge, i consisteix en un mercadet realitzat pels artesans locals- on s’exposen els productes autòctons i típics- i la fira ramadera, mostra dels animals que podem trobar a les Balears i d’altres, més exòtics, com a mostra de curiositat. De l’altre, el Firó, dilluns, una representació històrica del conflicte motiu de la celebració.

El diumenge 11 de maig del 1561, van desembarcar entre 1700 i 1800 corsaris turcs i algerians que s’enfrontaren a entre 550 i 600 homes de Mallorca. Els cristians varen vèncer a les forces sarraïnes contra tot pronòstic després de tres batalles. Tots els personatges que van protagonitzar els fets al segle XVI hi són ben representats, com és el cas del rei moro Ulutx Alí i del màxim defensor de Sóller, el Capità Angelats. Però també hi apareixen altres personatges secundaris que van tenir un paper rellevant en els fets com ara les germanes Casesnoves o el Virrei Guillem de Rocafull, que va alertar del perill. Aquest detall i rigor històric ha convertit el Firó en una festa multitudinària amb molt de renom.

Cap a la victòria

A mitjan capvespre s’escenificaran les batalles entre sarraïns i cristians a la platja d’en Repic, el pont d’en Barona i el camp de s’Oca. Les tropes cristianes en sortiran victorioses i la representació acabarà amb un discurs ple de lloances als herois i el cant de La Balanguera, l’himne de Mallorca. Cal advertir que la festa destaca per ser molt sorollosa amb trons, traques i petards que ressonen per tot el poble.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]