Els sindicats arriben a un acord amb Educació i desconvoquen les vagues

El departament va proposar ahir la reducció d’una hora lectiva a tots els docents a partir del 2023

VilaWeb
Redacció
01.09.2022 - 19:10
Actualització: 01.09.2022 - 19:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els sindicats de mestres i professors de Catalunya han acceptat l’oferta feta pel Departament d’Educació d’incorporar 3.500 mestres més al cos docent i reduir així una hora lectiva a partir del mes de gener. Aquesta millora anava lligada al compromís sindical de desconvocar les jornades de vaga previstes per al 7 i el 28 de setembre. D’aquesta manera, es posa punt final al desacord i malestar que els sindicats arrosseguen de fa mesos.

En una conferència de premsa conjunta, els sindicats han explicat que aquest primer acord és el començament d’un camí per a assolir la resta de reivindicacions. A més, asseguren que estaran pendents que Educació compleixi tots els requisits. Diuen que l’acord no tan sols beneficiarà els professors, sinó també els alumnes. Consideren l’acord un “triomf parcial” perquè es recuperen les condicions laborals.

Pel conseller Josep Gonzàlez-Cambray, és un acord històric. En una conferència de premsa ha recordat que feia vint anys que tots els sindicats no signaven un acord conjunt. Segons ell, l’entesa permet de revertir les retallades que s’arrosseguen, cosa que creu que farà créixer la qualitat educativa. “Facilita el debat pedagògic per coordinar-nos i aprendre els uns dels altres. Un espai necessari, en un moment en què el sistema educatiu es transforma”, ha explicat.

En un comunicat unitari, els sindicats celebren que la lluita doni fruits: “El retorn de l’horari lectiu, no solament és una reivindicació laboral sinó que té una repercussió molt important en la qualitat educativa del nostre alumnat.” I afegeixen: “Aquest primer acord inicia un camí per arribar a l’assoliment de la resta de reivindicacions que segueixen sobre la taula i que no deixarem de banda.” Diuen que és una bona notícia per a l’educació pública, però que continuaran pressionant.

Tanmateix, la Intersindical és crítica amb l’acord: “Som conscients que aquest acord no és cap ampliació de drets, sinó una recuperació parcial dels que s’han retallat de manera arbitrària els darrers anys. En aquest cas, s’ha acordat la recuperació de l’hora lectiva a primària i a secundària.” En un comunicat, recorden que resten fora de l’acord reivindicacions com ara la reducció de les hores lectives als docents més grans de cinquanta-cinc anys, la defensa de l’ús del català als centres, la baixada estructural de nombre d’alumnes per grup i la derogació del decret de plantilles. Malgrat tot, pensen que és positiu que la conselleria s’hagi avingut a negociar amb els representants dels treballadors.

El departament va fer la proposta ahir, en la reunió amb els sindicats per acordar els serveis mínims en les vagues previstes. Els sindicats van acordar de sotmetre l’oferta als seus òrgans, que finalment l’han acceptada.

Aquesta era una de les principals demandes dels sindicats, que a mitjan curs passat van convocar vagues arran de l’avançament del curs escolar. Alhora, feien més reclamacions com ara anul·lar l’avançament del calendari escolar, fet que no es va atendre. Les classes han de començar dilluns i aquesta setmana ja s’han fet els primers nomenaments de personal interí i substitut.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes