L’escultor mataroní Manuel Cusachs s’ha mort a vuitanta-cinc anys d’edat. Nascut el 18 d’agost de 1933, Cusachs va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2001 en reconeixement a la seva trajectòria. El retrat i la figura humana són una constant en la seva creació, així com l’escultura religiosa. El departament de Cultura ha lamentat aquest divendres la seva mort i ha recordat que deixa ‘una extensa obra que inclou nombrosos monuments i retrats dedicats a personatges de renom’. En una piulada el president del CoNCA, Carles Duarte, ha recalcat que era ‘un dels grans escultors del país, un home savi i un artista excepcional’.

Manuel Cusachs va començar la seva formació artística a l’escola de dibuix de Manuel Cuyàs. Contertulià de Ricard Opisso, es va afeccionar a la caricatura i al retrat. Però el contacte directe amb el granit a les pedreres de la seva comarca, el Maresme, van inclinar-lo definitivament cap a l’escultura. Becat a Itàlia, va ampliar els seus estudis a Perusa, més tard a Valldemosa (Mallorca) amb l’escultor Joan Rebull i amb visites als principals museus d’Europa. Va entaular amistat amb l’escriptor Josep Pla i també amb poetes i literats del nostre país, que va incorporar dins el seu món artístic.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb