Indignació i preocupació per la sentència del Suprem espanyol sobre les pintures de Sixena: “És un despropòsit”

VilaWeb
28.05.2025 - 17:29
Actualització: 28.05.2025 - 19:31

El Tribunal Suprem espanyol ha ordenat de tornar a l’Aragó les pintures de la sala capitular del monestir de Sixena, que actualment són al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). D’aquesta manera, avala la sentència de l’Audiència d’Osca, que ja ordenava que es restituïssin les pintures i refusa tots els recursos presentats.

El conseller de la Presidència de la Generalitat, Albert Dalmau, ha demanat prudència per la sentència, i ha dit que la voluntat del govern era prioritzar la integritat i la bona conservació de les pintures. “No prendrem cap decisió que pugui perjudicar el manteniment i la integritat d’aquestes pintures”, ha afirmat. A més, ha recordat que hi ha molts experts que ja s’han pronunciat advertint dels riscos d’un eventual trasllat dels frescos a l’Aragó.

En la mateixa línia s’ha expressat la consellera de Cultura, Sònia Hernàndez, que ha comparegut per dir que la prioritat del govern era la preservació del patrimoni i ha demanat de mantenir la prudència fins que no haguessin pogut llegir bé la sentència del Suprem.

Per la seva banda, el president Carles Puigdemont ha considerat que era un despropòsit tornar les pintures murals. “És una sentència que no es pot executar sense posar les pintures en un risc molt alt de destrucció. Tots els experts d’arreu del món ho adverteixen”, ha sostingut en un missatge a X.

El conseller de Cultura a l’exili i diputat de Junts al Parlament, Lluís Puig, ha alertat del deteriorament que poden sofrir les pintures durant el trasllat. “Es provocaran uns danys irreversibles a una part del patrimoni cultural català d’un valor incalculable”, ha dit en una entrevista a Tv3. A més, ha lamentat que el cas hagi estat “polititzat des dels inicis”.

L’ex-presidenta del parlament Carme Forcadell ha dit que estava indignada pels atacs “sistemàtics i constants” de la justícia espanyola contra Catalunya. A més, ha fet una crida a defensar el MNAC per impedir aquesta “barbaritat cultural”.

El professor d’Història de l’art a la Universitat de Lleida i la Universitat Oberta de Catalunya, Albert Velasco, ha lamentat que el tribunal no hagi tingut en compte cap consideració tècnica a l’hora de decidir. “En calent: la sentència del Suprem sobre les pintures de Sixena no és només una derrota de la Generalitat i el MNAC, és una derrota de la història de l’art com disciplina acadèmica i científica. Ni una sola consideració tècnica a la sentència. Només propietat i qüestions processals”, ha escrit en un missatge a X.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor