Més de la meitat dels valencians fa servir exclusivament el castellà, segons el baròmetre de Política Lingüística

  • És el primer baròmetre sobre els usos personals, professionals i públics del català

VilaWeb
Redacció
03.04.2023 - 13:08
Actualització: 03.04.2023 - 17:56

La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana ha publicat el primer baròmetre anual sobre l’ús del català en la vida quotidiana. S’ha analitzat el comportament lingüístic en diferents àmbits com ara les relacions amb la família, amb els companys de feina, amb les institucions i amb els amics pels serveis de missatgeria. Segons l’anàlisi de les dades que fa la direcció general, aquest baròmetre del 2023 diu que l’augment de l’ús del català és generalitzat respecte de les dades del 2021. Amb tot, els percentatges d’ús són encara molt baixos.

“Considerem que cal incentivar-lo amb polítiques valentes perquè les persones valencianoparlants es troben còmodes i puguen viure en valencià amb total normalitat sense haver de canviar de llengua”, ha dit el director general, Rubén Trenzano.

El castellà és molt majoritari en tots els àmbits

Així, per exemple, a la pregunta de quina llengua parla en casa, el 29% respon que sempre en català i el 56,6% respon que sempre parla en castellà.

Quant a la relació amb els amics, el 16,2% dels enquestats diu que parla sempre en català i un 6,6% que hi parla generalment. A l’altra banda, el 49,7% diu que sempre parla en castellà amb els amics.

La missatgeria privada es fa majoritàriament en castellà: un 59,5% diu que sempre escriu en castellà, per un 5,3% que diu que sempre escriu en català. Un 13,8% dels enquestats diu que ho fa indistintament en totes dues llengües.

La relació amb els veïns també es fa en castellà majoritàriament: un 52%. En català hi parla sempre el 13,4%; un 10% diu que parla generalment en català; i un 15% diu que empra el castellà i el català indistintament.

En el moment d’adreçar-se a una persona que no coneix, un 8,6% ho fa en català, mentre que un 58,7% ho fa en castellà. Un 15% ho fa amb una llengua o una altra indistintament.

Un 13,1% dels enquestats es relaciona amb els companys de feina en català i un 7,9% ho fa generalment. El 48% ho fa sempre en castellà.

Amb els proveïdors o usuaris, la relació es fa també majoritàriament en castellà, amb un 46,7% dels enquestats que diu que ho fa sempre, i un 10% que diu que ho fa generalment. En català, s’hi adreça sempre el 9,1%,i generalment, el 7,5%.

A les botigues tradicionals de barri, la llengua que s’hi parla majoritàriament, amb el 51,2%, és el castellà. En català hi parla sempre el 13,8% dels enquestats i generalment el 13,3%.

I a les grans superfícies, el castellà encara és més majoritari, amb el 58,% enfront del 9% sempre en català i el 5,8% generalment en català.

En la consulta mèdica, sempre parla en castellà el 60,9% dels enquestats, mentre que el 14,9% ho fa sempre en català i el 7,6% ho fa generalment en català.

Univers

El baròmetre d’usos personals, professionals i públics del valencià s’ha fet amb els mesos de gener i febrer una mostra de 975 enquestes, i el marge d’error és de més / menys el 3,2%.

Podeu consultar totes les dades i tots els resultats del baròmetre en aquest enllaç.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any