El conseller de Cultura, Santi Vila, ha expressat rotundament l’oposició a un possible trasllat de les pintures murals del monestir de Sixena que hi ha al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). ‘Acreditarem davant del jutjat número 2 d’Osca que és una temeritat, una imprudència i un atemptat en matèria cultural traslladar aquestes pintures’, ha dit. D’acord amb aquests riscs, ha assegurat que els murals no sortirien del MNAC: ‘N’assumiré jo totes les responsabilitats i conseqüències.’

Avui s’ha sabut que el jutjat número 2 d’Osca havia ordenat l’execució provisional de la sentència que obliga a retornar els murals del MNAC a Sixena. ‘Una vegada més ens assabentem d’aquestes resolucions judicials a través dels mitjans de comunicació; ni el MNAC ni el Departament de Cultura no n’han rebut encara cap notificació’, ha lamentat el conseller.

‘No és acceptable que abans que hi hagi una sentència ferma es vulgui fer perillar un patrimoni cultural que és a l’abast de tothom en el museu que té la col·lecció d’art romànic més important del món.’ Els termes de la interlocutòria del jutjat són, ha afegit, ‘un absolut disbarat’. Vila ha dit que estava convençut que no hi hauria cap autoritat acadèmica ni cap testimoni científic que es pogués declarar partidari d’aquest trasllat. Ho ha reblat dient que, com a conseller de Cultura, ‘sota cap circumstància’ no autoritzarà aquest trasllat.

El MNAC farà públics aviat un seguit d’informes encarregats a organismes acadèmics independents, com ara universitats, el CSIC i el Sincrotró Alba, que acrediten el risc de tocar aquests murals. ‘La nostra funció és conservar el patrimoni com un bé cultural de la humanitat i així ho farem’, ha dit.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb