Mil habitatges i 300 cotxes malmesos: Sant Pere de Torelló demana la declaració de zona catastròfica arran de la forta calamarsa

  • L’ajuntament tem que l’institut-escola no pugui començar el curs amb normalitat

VilaWeb
Redacció / ACN
03.08.2024 - 14:22
Actualització: 03.08.2024 - 18:22

L’Ajuntament de Sant Pere de Torelló (Osona) ha comptat mil habitatges del nucli antic malmesos a causa dels efectes de la calamarsa d’ahir. S’hi sumen els desperfectes a gairebé tres-cents cotxes i a una trentena d’empreses d’un polígon industrial.

Aquest és el balanç que en fa el batlle, Jordi Fàbrega, que diu a l’ACN que han demanat a la delegació del govern espanyol la declaració de zona catastròfica. La calamarsada també va afectar tots els equipaments municipals, inclòs l’institut-escola Josep Maria Xandri. La consellera d’Educació, Anna Simó, ha visitat el poble i s’ha compromès a fer les reparacions amb celeritat. Així i tot, el batlle tem que el curs escolar no pugui començar amb normalitat.

“Estem fosos i destrossats”, relata el batlle l’endemà de la calamarsada i després d’una nit de poques hores de son. Assegura que fins ben entrada la matinada els bombers i la brigada municipal han retirat restes de teulades que havien caigut o que tenien risc de despreniment. Segons Fàbrega, hi ha malmesos més del 95% dels 1.050 habitatges que hi ha al nucli antic de Sant Pere de Torelló.

Un cop assegurades les teulades, aquest matí la feina s’ha focalitzat en la neteja, en posar elements de protecció provisionals i en assessorar els veïns a l’hora de tramitar les gestions amb les empreses asseguradores. El batlle lamenta que algunes famílies hagin rebut trucades de companyies presumptament estafadores i fa una crida a la prudència “i a no confiar en empreses que garanteixen una cobertura del 100% de l’import de la destrossa sense cap referència prèvia”.

Fàbrega lamenta que l’extensió dels desperfectes fa inviable que les empreses constructores de la zona donin l’abast amb totes les reparacions de teulades, “de manera que ara comença una feina de moltes setmanes o potser mesos”. “I això amb el temor que vinguin noves pluges”, afegeix.

Les pedres eren de grans dimensions (fotografia: Nil Arcarons).

Zona catastròfica

La magnitud dels danys ha dut el govern local a sol·licitar a la delegació del govern espanyol que declari la zona catastròfica, per tal de poder accedir a ajudes econòmiques que facilitin la recuperació del municipi. Segons Fàbrega, la delegació s’ha compromès a enviar a Sant Pere de Torelló un equip de tècnics per avaluar els desperfectes, si bé no ha concretat quan serà.

En l’àmbit d’equipaments municipals, un dels que ha quedat especialment malmès és l’institut-escola del poble. Un dels dos edificis del centre ha rebut la pitjor part, i això ha motivat la visita aquest matí de la consellera Simó. Fàbrega ha agraït la predisposició a fer la reparació “amb celeritat”, però s’ha mostrat escèptic a què el començament del curs estigui tot resolt, tenint en compte que falta poc més d’un mes.


Si el 9 de setembre encara hi ha espais amb destrosses pendents de reparar, una opció és traslladar alguns grups dels 300 alumnes del centre a uns altres equipaments de manera provisional, si bé el batlle fa una crida a la prudència en espera de com avanci la reparació.

Tot i la gran quantitat de danys materials, Fàbrega agraeix el “seny” dels veïns que van romandre a casa quan la calamarsa va caure amb força ahir a la tarda. Si bé s’estima que hi ha vora tres-cents cotxes abonyegats i amb vidres trencats, ressalta que “més val això que persones ferides per pedres de gel que tenien fins a 5 centímetres de diàmetre i queien amb molta força”.

El batlle insisteix que la tempesta va ser insòlita, malgrat que hi havia avisos meteorològics, perquè se sabia que cauria molta aigua en poca estona, però “ningú no sabia que seria tan focalitzat i amb pedra tan gran”. “Potser la pregunta que ens hem de fer és per què passa tot això”, apunta Fàbrega, que lamenta que aquestes tempestes siguin conseqüència del canvi climàtic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor