Després de dos dies de votacions històriques al parlament, el govern ha posat la via directa cap al primer d’octubre i el reconeixement internacional de la jornada. Una mostra d’això és la reunió que ha mantingut avui el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, amb la primera missió d’observadors internacionals del referèndum.

El grup d’experts, encapçalat per l’acadèmic holandès Daan Everts, està format per investigadors del Regne Unit, els Estats Units, França i Polònia. ‘Ho veiem com un gran exercici de la democràcia i estem interessats, en nom del públic internacional, a veure com es desenvolupa tot’, ha dit Everts, i ha afegit que no tenien ‘opinions prèvies’.

Everts ha informat els periodistes que també volien mantenir trobades amb les campanyes del sí, del no i altres institucions i governs. L’expert internacional ha evitat de valorar la suspensió del referèndum per part del Tribunal Constitucional, i ha dit que ja ho farien quan en tinguessin més informació.

‘Represento un equip d’experts internacionals en eleccions, som sis, gent amb molta experiència en aquest àmbit, i som aquí per comprovar la qualitat de tot el procés’, ha indicat. ‘Parlarem amb totes les parts, institucions i individus de tots els colors, no tenim preferències d’una banda ni de l’altra’, ha dit Everts.

La llei del referèndum, que es va aprovar dimecres en seu parlamentària, preveu l’acreditació d’observadors internacionals a la Sindicatura Electoral de Catalunya. El govern considera que la presència d’observadors reforça la transparència i les garanties de totes les etapes i procediments del referèndum.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb