Després de dos dies de votacions històriques al parlament, el govern ha posat la via directa cap al primer d’octubre i el reconeixement internacional de la jornada. Una mostra d’això és la reunió que ha mantingut avui el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, amb la primera missió d’observadors internacionals del referèndum.

El grup d’experts, encapçalat per l’acadèmic holandès Daan Everts, està format per investigadors del Regne Unit, els Estats Units, França i Polònia. ‘Ho veiem com un gran exercici de la democràcia i estem interessats, en nom del públic internacional, a veure com es desenvolupa tot’, ha dit Everts, i ha afegit que no tenien ‘opinions prèvies’.

Everts ha informat els periodistes que també volien mantenir trobades amb les campanyes del sí, del no i altres institucions i governs. L’expert internacional ha evitat de valorar la suspensió del referèndum per part del Tribunal Constitucional, i ha dit que ja ho farien quan en tinguessin més informació.

‘Represento un equip d’experts internacionals en eleccions, som sis, gent amb molta experiència en aquest àmbit, i som aquí per comprovar la qualitat de tot el procés’, ha indicat. ‘Parlarem amb totes les parts, institucions i individus de tots els colors, no tenim preferències d’una banda ni de l’altra’, ha dit Everts.

La llei del referèndum, que es va aprovar dimecres en seu parlamentària, preveu l’acreditació d’observadors internacionals a la Sindicatura Electoral de Catalunya. El govern considera que la presència d’observadors reforça la transparència i les garanties de totes les etapes i procediments del referèndum.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]