Romeva denuncia en una entrevista a The Guardian la politització de la justícia espanyola

  • El conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència critica la persecució cap a Carme Forcadell i ha explicat la voluntat del govern català de celebrar un referèndum l'any vinent

VilaWeb

Redacció

14.12.2016 - 20:34
Actualització: 14.12.2016 - 21:14

El conseller d’Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha estat entrevistat pel diari britànic The Guardian. El conseller ha criticat la politització de la justícia espanyola, una politització que es fa evident en el cas del procés català. El poder judicial espanyol, ha explicat Romeva, actua amb interessos polítics per a evitar la celebració d’un referèndum vinculant l’any vinent.

Romeva també ha parlat del cas Forcadell i la declaració que haurà de fer davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per permetre la votació de les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent. Davant d’això, el conseller ha explicat que la presidenta del parlament està sent processada per permetre un debat a la cambra. ‘Tot el que va fer Forcadell ha estat permetre un debat que la majoria del parlament havia demanat de fer’.

Pel que fa al Tribunal Constitucional, el conseller ha dit que no és un òrgan judicial perquè els seus magistrats els nomenen els partits polítics i ha recordat que el seu president era un ex-membre del Partit Popular. En aquest sentit, Romeva ha criticat la ‘preocupant’ manca de separació de poders que hi ha a l’estat espanyol.

De la mateixa manera, el conseller ha criticat també l’estratègia del govern espanyol de judicialitzar la política. ‘La demanda d’independència és una qüestió política: parlem-ne en termes polítics, no judicials’, ha dit. ‘Judicialitzar la política no és la resposta, no portarà a una solució i només agreujarà el conflicte’.

Romeva ha recordat la demanda de Carles Puigdemont: ‘referèndum o referèndum’. La preferència del govern català, ha explicat, seria un referèndum pactat amb l’estat espanyol com en el cas d’Escòcia. Si això no és possible, ‘Catalunya celebrarà igualment el seu referèndum vinculant d’acord amb el mandat de les eleccions del 27 de setembre’. Alhora ha volgut deixar clar que el referèndum català serà legal i just, respectant totes les opcions i d’acord amb els estàndards internacionals.

Segons les dades de l’últim CEO, l’opció del sí a la independència perdria en un hipotètic referèndum per poques dècimes. ‘Com sabem, les enquestes no són una bola de vidre’, ha respost Romeva, ‘hem de traslladar la decisió a la gent’.

El diari també recorda el moviment de diversos diputats britànics per condemnar la ‘persecució’ de Forcadell.

 

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor