Romeva i Bosch exigeixen que Espanya respecti la democràcia en un article a Euronews

  • Lamenten que el Suprem hagi decidit no obeir la llei europea i anar directament en contra del Tribunal de Justícia de la Unió Europea

VilaWeb
ACN
09.01.2020 - 20:47

El conseller Raül Romeva, i l’actual conseller d’Afers Estrangers, Alfred Bosch, han exigit que l’estat espanyol ‘respecti la democràcia’ en un article que publica avui al vespre el mitjà Euronews.

Romeva i Bosch recorden que el 19 de desembre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va sentenciar que el vice-president Oriol Junqueras disposava d’immunitat parlamentària d’ençà del mateix moment en què va ser escollit diputat del Parlament Europeu però lamenten que avui mateix, el Tribunal Suprem hagi decidit ‘no obeir la llei europea’ i anar ‘directament en contra’ del TJUE. ‘Mentre Europa se situa obertament amb la democràcia, Espanya continua decantant-se cap a la repressió’, lamenten.

També subratllen la contradicció de deixar-lo de presentar a les eleccions per després prohibir-li prendre possessió del càrrec malgrat haver estat elegit mentre estava en presó preventiva. Els consellers a més opinen que l’anomenada ‘doctrina Junqueras’, que ha establert que un eurodiputat ho és d’ençà del moment en què és triat pels votants, sense necessitat de tràmits posteriors, ‘desafia els procediments espanyols’ i ha estret alguns principis que ‘poden situar l’escenari per un concepte d’Europa més ferm’.

Per exemple, consideren vital aquesta doctrina per promoure l’imperi de la llei europeu, i recorden que segons el Tractat de Lisboa del 2007, les normes ‘són clares i d’aplicació per a tothom’. El Parlament Europeu, afegeixen, ‘no hauria de ser interferit per altres autoritats, per molt importants que puguin ser als estats membres’. I subratllen que ‘aquells que defensen l’imperi de la llei a Espanya no poden esquivar l’imperi de la llei a Europa’.

Per això opinen que el Tribunal Suprem espanyol ‘ja no és suprem’, i d’aquí que en haver pres un ‘camí equivocat’ hagi estat esmenat per un tribunal superior. També posen de manifest que l’alt tribunal espanyol ‘no hauria d’haver consultat els fiscals i altres fiscals sobre la sentència de la Junta Electoral Central, com ha fet, sinó que hauria d’haver procedit sense dilació, obeint i complint’. Per això alerten que ‘aquesta desobediència hauria de tenir òbviament conseqüències’.

A l’article, Romeva i Bosch també reclamen que es respecti el sufragi universal -com, diuen, va demanar el president del Parlament Europeu, David Sassoli, quan va exigir que s’apliqués la sentència del TJUE- i els drets civils i polítics de la ciutadania. Això passa, creuen, perquè els representin aquells qui han triat, inclosos Carles Puigdemont i Toni Comín.

Finalment, ambdós reflexionen que les diferents ramificacions que va agafant el cas demostren que ‘no es tracta d’un assumpte domèstic a l’interior del regne d’Espanya’, atès que una institució principal europea ha mostrat que les autoritats espanyoles ‘s’han excedit en els seus poders’ en l’intent de frenar Junqueras. ‘No importa si t’agrada o no la idea de la república catalana, Europa ara ha parlat amb veu alta’. Els estats membres ‘han de respondre per qualsevol abús’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor