La riuada es va emportar el celler en un tres i no res, però la família està disposada a aixecar-se i recuperar el negoci. I ho fan amb l’ajuda de centenars de persones que, ja al primer moment van mostrar el seu suport i la seva solidaritat. El Celler Rendé Masdéu de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) ha tret avui a la venda les ampolles que van poder recuperar del fang després d’aquella fatídica nit del 22 d’octubre. L’anomenat ‘Vi de fang’ es ven al preu ‘solidari’ de quinze euros l’ampolla, que han de servir perquè la família que el gestiona pugui recuperar l’activitat. Centenars s’han acostat avui al punt on era el celler per adquirir-ne i donar suport a la iniciativa.

Entrevista a Joan Rendé: ‘Si perds el celler, el temps d’envelliment d’un vi és irrecuperable’

Mariona Rendé, propietària del celler, s’emociona quan relaciona la procedència de molts dels qui, fins i tot abans de començar a dispensar el vi a les onze del matí, ja feien cua per adquirir les ampolles, totes arrebossades de fang encara, com a símbol distintiu. ‘És una passada’, repeteix, sense parar de donar les gràcies a tothom. A banda els procedents del mateix poble, n’han vingut de Reus, Barcelona i Girona. ‘I he d’enviar vins a Toledo, Madrid, Sevilla i Doñana. També a gent del sector nostre, celleristes, que saben què és perdre un celler, l’activitat. És un cercle que, quan es trenca, és molt complicat de tornar a engegar’, subratlla.

La seva família, que va impulsar el negoci el 1994 i va començar a treballar a les instal·lacions vora el Francolí tres anys després, està decidida a recuperar allò que la riuada els ha pres. Els seus fills, dels quals estudia enologia l’un i enginyeria agrícola l’altre, estan decidits a continuar. Per tirar endavant, han fet una crida a la solidaritat de la gent del poble i més enllà. I la resposta ha estat aclaparadora.

Els ingressos per la venda de les ampolles de vi, entre 4.000 i 5.000 –al voltant d’un 10% de la producció d’enguany– els permetrà de disposar d’un coixí per tornar a remuntar el vol. ‘Ens ajudarà a tenir una injecció econòmica per a continuar comprant ampolles buides, taps, etiquetes i caixes. Per netejar allò que hem pogut salvar, etiquetar-ho, complir amb els nostres distribuïdors i cients. I després continuar endavant i fer nous vins’, explica Rendé. Disposen d’onze hectàrees de vinya, de conreu ecològic, que no va ser afectada per la riuada. I, a la llarga, volen aixecar un nou celler, molt probablement en un altre espai.

Han venut les ampolles en un envelat instal·lat just al solar on hi havia el celler i que la riuada ha deixat convertit en una esplanada plena de brossa vegetal i runa. Molts veïns de la comarca s’hi han acostat per constatar la gran destrucció de la llevantada, només comparable amb la del 1994. La gent fa cua i la venda va a un ritme accelerat. La descàrrega d’ampolles des del contenidor a l’interior d’una furgoneta no para. ‘Espero no deixar ningú sense el vi que volen aquests tres dies. Potser alguns en volen per consumir, però hi ha gent que no, que em diu que el volen guardar, que és per ajudar. Això ho agrairem tota la nostra vida i el nou projecte que fem no serà nostre, sinó de tothom que ens ha ajudat, de tot el poble; serà un projecte comú’, conclou Rendé.

Les ampolles recuperades del fang són de l’anyada del 2017 i estaven preparades per distribuir per a la campanya de Nadal. Són de la varietat trepat, autòctona de la Conca de Barberà. Les han pogudes identificar perquè eren embotellades en una ampolla d’un disseny singular. Però la resta serà més difícil de reconèixer: hi ha dues anyades de Cabernet Sauvignon i Sirah envasades en la mateixa ampolla. Però una vegada es tingui un coneixement aproximat de les varietats i anyades, es podrien posar també a la venda a un ‘preu solidari’ per internet.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb