El diputat de la CUP Carles Riera ha advertit que el PSOE podria provar de propiciar una segona transició a Catalunya. Davant d’això, ha dit en una entrevista a TV3 que existeix el perill que actors polítics catalans instrumentalitzin l’independentisme a favor d’ella. En el millor dels casos, ha dit, es tractaria d’una reforma autonòmica.

Riera també ha desconfiat de l’acostament dels presos a les presons catalans perquè, segons ell, no vol dir que les coses vagin bé: ‘D’una banda diuen que acosten els presos i de l’altra, que modificaran la rebel·lió per a casos en què no hi hagi violència’. Segons que ha dit, la trobada entre el president de la Generalitat Quim Torra i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha de produir en termes bilaterals i Torra li ha de plantejar un diàleg amb negociació per a exercir el dret d’autodeterminació.

‘El problema, no el tenim amb qui governi, el tenim amb la naturalesa del règim del 78 i amb la seva cultura nacionalista’, ha argumentat Riera. A més, ha reiterat que ‘no hi ha cap més camí que el de la unilateralitat’, enfront la negativa de Sánchez al referèndum pactat. A més, ha dit que cal esperar que es tornin a donar les condicions internes i objectives per a materialitzar la República.

Per al diputat de la CUP, el factor decisiu que farà decantar la situació és la mobilització popular, tot i que ha assegurat que les institucions també tenen un paper clau per a construir ‘sobirania i un estat des d’ara’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb