El govern preveu de retirar el monument franquista de Tortosa a partir del 18 de juliol

  • La directora de Memòria Democràtica sosté que tècnicament és viable i que els recursos en contra no prosperaran

VilaWeb
ACN
23.05.2021 - 08:48
Actualització: 23.05.2021 - 10:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El monument franquista al mig del riu Ebre al seu pas per Tortosa serà completament desmantellat a principi d’agost. Així ho preveu el govern, que vol començar el desmuntatge el 18 de juliol, el dia que es compleixen vuitanta-cinc anys del cop d’estat franquista. En declaracions a l’ACN, la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, admet que la data té simbolisme, però també assegura que és el moment amb millors condicions pluviomètriques. “El monument representa una anomalia democràtica i és un insult a les víctimes, als seus familiars i a tots els demòcrates, i el 18 de juliol és un bon dia per a posar-hi remei”, diu. Tanmateix, matisa que tant si comencen uns dies abans com després la retirada tindrà la mateixa importància.

El 2 de juny es farà l’acte administratiu del començament de les obres i l’endemà començarà l’estudi geotècnic per a determinar l’espai on s’ha d’instal·lar la gran grua que retirarà el monument per si cal reforçar la platja fluvial. Un mes després s’ha de repetir l’estudi geotècnic i, si tot va com està previst, començaran els treballs de pavimentació de l’espai i la col·locació de la grua. Es muntarà una bastida al voltant del monument i el 18 de juliol començarà la retirada. Uns quinze dies després, a principi d’agost, l’actuació hauria d’haver finalitzat i “l’skyline de Tortosa serà absolutament diferent”, explica Domènech.

Per a la directora general de Memòria Democràtica no hi ha d’haver gaires problemes tècnics ni pluviomètrics per a tirar endavant els treballs, perquè fa més de dos anys que ho estudien. Van encarregar un estudi de viabilitat a un reconegut arquitecte de Tortosa, Antoni López Daufí, que juntament amb més tècnics van determinar que la millor manera de fer-ho era en aquesta època de l’any i emprant una gran grua. Domènech admet que en qualsevol obra “sempre hi ha problemes”, i més en “una cosa que no s’ha fet mai”, però confia que els diferents professionals sabran trobar solucions als inconvenients que puguin sorgir.

Davant les accions administratives i judicials impulsades per entitats com ara el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre de Tortosa (COREMBE) amb l’objectiu d’aturar la retirada, Domènech referma que tot s’ha fet segons la legalitat. Creu que no prosperaran ni els recursos en contra de la modificació del pla urbanístic municipal ni el contenciós-administratiu en contra de l’adjudicació de les obres per part del govern. “El Departament de Justícia té la voluntat de tirar endavant, i ara mateix no preveuen que això pugui canviar”, assegura.

De fet, recorda que la consellera de Justícia, Ester Capella, va prometre fa molts mesos que el monument es retiraria “i no s’ha fet abans per fer els passos ben fets i tenir-ho tot ben lligat abans de fer el pas següent”. “Hi ha dues associacions a favor del manteniment del monument, que pensem que és una ofensa als demòcrates. Però, a més, hi ha una llei de memòria històrica que s’incompleix”, diu.

Un cop retirat el monòlit, el govern vol senyalitzar la zona com a espai de memòria, explicant la lluita d’associacions i ciutadania de Tortosa perquè “aquesta anomalia democràtica desaparegués” i “empenyent les administracions” a fer-ho possible. La Generalitat vol fer una exposició temporal itinerant per tot Catalunya per explicar com s’ha fet possible la retirada. Més endavant hi hauria un debat ciutadà per decidir “de quina manera es posa punt final a aquesta llarga història”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes