Al rescat de la banca (privada)

  • Dues setmanes abans de la caiguda del Silicon Valley Bank, KPMG, una de les conegudes com a ‘big four’, va validar els comptes d’allò que era un gegant amb peus de plom

María Obelleiro
17.03.2023 - 21:40
Actualització: 17.03.2023 - 21:42
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Martxelo, Vicent, la crisi financera és la notícia. La intervenció per part de la Reserva Federal dels Estats Units del Silicon Valley Bank i el tancament posterior del Signature Bank van posar damunt la taula una cosa que ja intuíem i que de manera recurrent es negava: la debilitat del sistema financer i els problemes importants que duu a sobre. Encara és d’hora per saber l’abast real de la crisi, però la caiguda del Credit Suisse –sobre el qual hi havia dubtes de feia mesos– a mínims històrics no augura res de bo.

S’ha tornat a fer palesa l’absència de mecanismes reguladors i de control, i la manca de crèdit de les auditores. Dues setmanes abans de la caiguda del Silicon Valley Bank, KPMG, una de les conegudes com a big four, va validar els comptes d’allò que era un gegant amb peus de plom. Aquesta mateixa auditora havia signat una “diagnosi accelerada de la viabilitat” encarregada per la Junta de Galícia per resoldre la fusió entre les dues caixes gallegues, en un procés que va ser un fracàs i que va derivar en una destrossa per al sistema financer gallec.

Anys després de la unió, i arran de la comissió d’investigació oberta al congrés espanyol sobre el rescat a la banca, KPMG havia assegurat que l’encàrrec del govern presidit per Alberto Núñez Feijóo no era ni una “auditoria” ni un “aval a la solvència” de la fusió. Aleshores va apuntar que els aspectes principals destacats per l’executiu de l’actual cap de l’oposició espanyol no es corresponien amb la realitat i que l’informe, el preu del qual va ascendir a un milió d’euros, no recollia “recomanacions sobre la conveniència de fer la fusió o no”.

La conclusió del procés de fusió encapçalat per Feijóo és prou coneguda: més de vuit mil milions d’ajudes públiques a l’entitat resultant de la unió de totes dues caixes i que, més tard, va ser venuda a preu de saldo a Juan Carlos Escotet. Una mostra més del rescat bancari engegat arran de la crisi del 2008 i que va implicar retallades greus a les majories socials. Un rescat que el PP continua defensant amb la fal·làcia que les ajudes eren destinades a la banca pública. Un rescat que és un fantasma més present que mai.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes