CIÈNCIA I TECNOLOGIA > L'INTERNAUTA
Repara-ho tu mateix
Cristina Lampón, de Restarters Barcelona, explica a 'L'internauta' la filosofia de l'autoreparació d'aparells elèctrics i electrònics

Per: Redacció


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Una reacció molt habitual quan se’ns espatlla un aparell elèctric o electrònic és dir: ‘Costarà més reparar-lo que no pas comprar-ne un altre.’ L’obsolescència programada, el consumisme…, ens hi empenyen, però hi ha gent que vol fer-nos reflexionar sobre una altra opció: l’autoreparació. Són els ‘restarters’, un moviment paral·lel al dels ‘makers’ nascut a la Gran Bretanya del ‘do it yourself’ i que a casa nostra ha començat a fer els primers passos. Cristina Lampón, de Restarters Barcelona, explica que el concepte de reengegar, en el seu col·lectiu, té un doble sentit: d’una banda, el d’ajudar la gent a reparar-se els seus aparells elèctrics i electrònics espatllats; i, d’una altra, el de repensar la relació que tenim amb els nostres aparells. ‘Volem canviar la dinàmica que portem de llençar tot allò que no funciona perquè té un gran impacte en molts aspectes, com el medi.’
La clau del món ‘restarter’ són les ‘restart parties’, uns esdeveniments oberts al públic que es convoquen periòdicament i en què els usuaris poden portar-hi els seus aparells espatllats i rebre-hi l’ajuda d’algun reparador voluntari. ‘L’objectiu principal’, explica Lampón, ‘no és d’arreglar l’aparell, sinó d’involucrar la persona al màxim en la reparació i, si no es pot adobar, si més no veure què s’hi podia fer.’ ‘Sols veient l’aparell per dins ja es nota que la gent perd la por o el respecte d’obrir-lo’, afegeix. La cosa que importa, doncs, no és tant la reparació en si, sinó la conscienciació dels consumidors: ‘Volem demostrar que no passa res que se’ns acudeixi de voler obrir i remenar un aparell espatllat.’
–Podeu escoltar el programa en format mp3.
–També a través d’algunes ràdios locals i des de la Xarxa.
–Podeu descarregar el podcast de ‘L’internauta‘ des de VilaWeb o l’iTunes.
–’L’internauta‘ també s’emet pel Punt Avui TV, cada diumenge a les tres de la tarda.
Vegeu l’entrevista ací:
Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors
Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.
Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.
Vicent Partal
Director de VilaWeb
Comentaris
Els subscriptors de VilaWeb poden comentar aquesta notícia, o bé llegir els comentaris que hi han fet els altres subscriptors i debatre-la amb ells .
Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer clicant ací. Entre més avantatges, podreu participar en els debats a la Xarxa VilaWeb, rebreu cada vespre el VilaWeb Paper, podreu llegir en exclusiva les notícies de l'endemà i accedir a més serveis i avantatges especials. Més informació sobre tots els serveis de la subscripció a VilaWeb, clicant ací.
S'ha afegit la noticia a Favorits