Parlament

La ponència conjunta que debat la reforma del reglament del Parlament de Catalunya ha reforçat les garanties d’inviolabilitat i d’integritat de la cambra. Un acord entre JxCat i ERC ha permès introduir, a la proposta de nou articulat, un títol preliminar que no existeix al reglament actual i que estableix que el parlament només pot ser dissolt anticipadament pel president de la Generalitat ‘d’acord amb la llei’, en un intent de protegir-lo millor davant d’una eventual aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola.

La iniciativa també estableix que s’infringeix la inviolabilitat si arriba a la cambra qualsevol ordre o instrucció ‘que pretengui coartar’ l’exercici de les seves funcions o el compliment d’acords. Cs i el PSC, segons fonts de la comissió, han expressat la seva oposició a la proposta d’articulat, que parteix de la iniciativa de JxCat i que, paradoxalment, s’inspira en el reglament de l’assemblea d’Extremadura. La proposta de JxCat també pretén assegurar la integritat del parlament amb un article que fixa que ‘adoptarà totes les accions necessàries per a mantenir la seva integritat’ com a assemblea democràtica i per a garantir la independència dels diputats. Aquest article s’inspira en el reglament del Parlament Europeu.

 Els grups sospesen que el reglament també consagri mecanismes per a garantir la inviolabilitat i la immunitat dels diputats. I és que la comissió ha començat a debatre aquest matí l’estatut dels diputats, que quedarà recollit al títol segon del text de la ponència, i que en recull les prerrogatives, els drets i deures. La inviolabilitat protegeix els càrrecs electes per les opinions i vots emesos en exercici de les seves funcions. Sobre aquest punt, JxCat ha presentat als grups una proposta d’articulat, a què ha tingut accés VilaWeb, que estableix que els membres del parlament no podran ser detinguts, investigats, processats ni sotmesos a cap procediment judicial per les seves opinions, actuacions o vots emesos i hi afegeix que ‘només estaran subjectes’ al poder disciplinari del propi parlament.

La immunitat, regulada a l’estatut, es basa en el fet que els diputats no poden ser detinguts si no és en cas de delicte flagrant. L’estatut també fixa que les causes judicials on se’ls investigui corresponen al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en l’àmbit català o, fora d’aquest, a la sala penal del Tribunal Suprem. La proposta de JxCat hi afegeix que, si un diputat és detingut, el president del parlament ha de ser notificat i ha d’adoptar les mesures que calgui per a salvaguardar-ne els drets i les prerrogatives. A més, JxCat planteja que els diputats que siguin objecte d’alguna vulneració puguin denunciar-ho i demanar empara al propi parlament. La sol·licitud obriria un procediment que implicaria la comissió de l’estatut del diputats i, en cas de ser concedida l’empara, el parlament podria iniciar ‘accions legals’ contra les actuacions que han provocat les ingerències.

El procés de constitució del parlament, regulat al títol primer de l’actual reglament, no serà modificat. La ponència encara no ha abordat el que es preveu que sigui el punt clau de la reforma: la investidura a distància. JxCat pretén habilitar la possibilitat que el president de la Generalitat sigui investit sense ser present a l’hemicicle, en la mateixa línia de la reforma de la llei de la presidència que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb