Entre les mesures que ha aprovat el consell de ministres espanyol per a executar el cop d’estat contra les institucions catalanes, hi ha el control dels mitjans de comunicació públics catalans i de les telecomunicacions per part del govern espanyol, i concretament del Ministeri de Presidència, que dirigeix Soraya Sáenz de Santamaría. El document aprovat per la Moncloa diu, sobre TV3 i Catalunya Ràdio, que ‘garantiran la transmissió d’una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural, i també amb l’equilibri territorial. I el coneixement i el respect dels valors i principis de la constitució espanyola i de l’estatut d’autonomia de Catalunya’. No diu, però, com pensa prendre’n el control.

Un dels punts de l’acord del consell de ministres especifica, sense fer referència explícita als mitjans de comunicació, que ‘les estructures orgàniques i dels organismes, ens i entitats vinculades o dependents del govern de la Generalitat’ queden subjectes també als ‘òrgans o autoritats creades o designades pel govern de la nació [espanyola] en substitució d’aquests’. I diu que ‘en aquestes previsions s’inclou en tot cas l’exercici de la potestat d’organització, modificació, creació o extinció de les entitats i els organismes públics creats per la llei.’

La Corporació Catalunya de Mitjans Audiovisuals recorda que ‘els mitjans de la CCMA depenen orgànicament del Departament de Presidència de la Generalitat, malgrat que els nomenaments dels seus principals directius són competència del Parlament de Catalunya’.

Per tot plegat, diversos professionals de TV3 i de Catalunya Ràdio han començat a expressar la seva indignació amb aquestes intencions, i han defensat la seva professionalitat i la pluralitat que garanteixen els mitjans públics catalans.

D’una altra banda, el govern espanyol també vol controlar ‘les funcions de la Generalitat de Catalunya relatives a les telecomunicacions i al serveis digitals, les relatives a les tecnologies de la informació, i en particular les funcions de govern i d’administració del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació i del Centre de Seguretat de la Informació a Catalunya.’

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb