Raúl Puerta es converteix en el primer faller major a València

  • Les falles de 2023 de València tindran per primera vegada un home entre les falleres majors

VilaWeb
Redacció
16.01.2023 - 10:38

Tradicionalment, els càrrecs de màxima representació d’una falla han recaigut en dones. Enguany, per primera vegada a la història, València tindrà una falla representada per un home: la comissió Borrull-Socors ha escollit Raúl Puerta com a faller major. “Hui la notícia és que Raúl és faller major, però m’agradaria que no ho fora. M’agradaria que la notícia fora que qualsevol persona pot ser faller o fallera major”, ha dit el president de la falla Borrull-Socors, Sebastià Marín, a À Punt.

Raúl Puerta és murcià, però quan tenia quatre anys ja va anar a València a celebrar les Falles, una experiència que defineix com a “amor a primera vista”. Ara fa dos anys va venir a viure a València i va veure l’oportunitat d’involucrar-se activament en el món faller. Fa cinc anys la comissió Borrull-Socors va revisar els seus estatuts interns, i ara l’ha escollit com a màxim representant tot trencant la norma que reservava per a les dones el paper de faller major.

“Vivim una revolució, en la societat en general i també en les Falles”, diu Puerta en català a les càmeres d’À Punt, que afegeix que “és un somni complit i m’agradaria que servira per a obrir portes”.

Malgrat que els pas de la falla de Borrull-Socors és històric dins de la ciutat de València, no és la primera vegada a la història que passa. Aquest 2022 Víctor Belinchón es va convertir en el primer faller major de la història de les Falles, i ho va fer com a representant de la Marina del Port de Sagunt. Abans, el 2018, la falla Blanqueries de València va nomenar Guillermo del Mar primer faller de la comissió, un càrrec simbòlic que no substituïa ni s’equiparava al de la fallera major, però es prenia com un títol honorífic.

Tot i que la falla Borrull-Socors ha designat un home com a faller major, Puerta no es podria convertir en faller major de València, ja que els estatuts de la Junta Central Fallera ho veten.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor