El consell de ministres espanyol es reuneix aquesta tarda per accelerar els tràmits per a decretar un laude obligatori, atès que els treballadors d’Eulen, l’empresa concessionària de la seguretat de l’aeroport de Barcelona, van rebutjar ahir la proposta de la mediació de la Generalitat. Ho va anunciar el ministre de l’Interior espanyol, Íñigo de la Serna, després d’haver-se reunit amb la comissió de seguiment creada arran de la vaga. A la reunió, també hi han assistit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el tinent de batlle de Barcelona, Jaume Collboni. Però, què és exactament un laude de compliment obligatori?

Aquesta figura sorgeix de la llei de vaga de 1977, abans de l’aprovació de la constitució espanyola. Segons el text legal, el govern espanyol –l’únic que pot activar aquesta figura a proposta del Ministeri de Foment– pot dictar un laude tenint en compte la durada de la vaga i les seves conseqüències, les posicions de les parts i el perjudici greu de l’economia estatal.

Si avui el consell de ministres espanyol continua endavant amb el laude, tal com és previst, el primer pas serà que els treballadors i l’empresa es posin d’acord amb un àrbitre, que és qui hauria d’estipular les condicions amb les quals els treballadors hauran de tornar a la feina. En cas que no hi hagi aquest acord, l’àrbitre el nomenarà el govern espanyol. L’àrbitre haurà de determinar les solucions del conflicte en un termini màxim de cinc dies, i la decisió serà la mateixa que si hi hagués hagut acord entre les parts. Aleshores, la vaga quedarà desconvocada i els treballadors seran obligats a tornar a la feina. Qui no acati la decisió arbitral pot ser acomiadat, segons que recull l’article 33 de la llei.

És il·legal?
Aquesta figura s’aplica en comptades ocasions –l’aturada dels controladors aeris el desembre del 2010, per exemple–. El comitè de vaga ja va anunciar que portaria el laude als tribunals perquè considera que és il·legal i que vulnera un dret fonamental com és el de vaga. A més, els treballadors que donen suport a la vaga diuen que, d’acord amb la llei, que té un pes interpretatiu, no es compleixen tots els requisits –durada de la vaga i conseqüències, les posicions de les parts i perjudici greu de l’economia– perquè el govern apliqui el laude.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]