Vladimir Putin

El president de Rússia, Vladimir Putin, ha assegurat avui que el seu país no està buscant ‘una confrontació’ amb els Estats Units, si bé ha advertit les autoritats nord-americanes que si emplacen nous míssils a Europa, Rússia instal·larà projectils apuntant ‘contra’ el territori nord-americà.

‘No estem interessats en la confrontació i no la volem, especialment amb una potència global com els Estats Units’, ha afirmat el president rus, en un discurs anual davant el Parlament rus.

Putin ha acusat els Estats Units d’haver incomplert primer el tractat de reducció d’armes nuclears INF amb els seus assajos de míssils i amb l’emplaçament a Romania i Polònia de sistemes de llançament de míssils de creuer Tomahawk. ‘Els Estats Units van violar bastament les disposicions del Tractat INF i ho van fer fa temps’, ha assegurat.

‘Vull reiterar-ho perquè és molt important: Rússia no es proposa ser la primera a desplegar aquests míssils a Europa’, ha afirmat Putin. El mandatari rus ha advertit els Estats Units que si produeix i emplaça en Europa míssils de curt i mig abast, ‘empitjorarà de manera dràstica la situació de seguretat internacional i generarà greus riscos per a Rússia’. ‘En aquest cas estarem obligats a considerar mesures simètriques i asimètriques’, ha assegurat.

En aquest sentit, Putin ha dit que si els Estats Units emplaça nous míssils a Europa, ‘Rússia haurà de produir i desplegar armes que pugui usar no solament en contra dels territoris d’on provinguin amenaces directes sinó també contra els territoris on estiguen els centres d’adopció de decisions sobre ús de sistemes de míssils’ que amenacen el territori rus.

El mandatari rus ha considerat que les acusacions dels Estats Units a Rússia en relació al tractat INF formen part de la política antirrusa que promou l’elit política nord-americana, a la qual ha definit com ‘convençuda de la seva exclusivitat i superioritat sobre el món.

‘Estan en el seu dret de pensar el que vulguin, però segur que saben comptar, doncs que calculin primer l’abast i la velocitat dels nostres sistemes d’armes avançats. És tot el que demanem, que ho calculin, i solament després prenguin decisions que puguin provocar greus amenaces per al nostre país’, ha assenyalat.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb