puigdemont torra conferencia brusselles

La conferència conjunta dels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra es farà avui a Brussel·les, en un lloc encara per determinar. El president del Parlament EuropeuAntonio Tajani, va prohibir divendres que es fes a l’eurocambra. La direcció general de seguretat va decidir de suspendre l’acte adduint que hi havia un ‘elevat risc’ que impliqués una ‘amenaça per a mantenir l’ordre públic a les dependències del parlament’. PP, PSOE i Ciutadans havien demanat que es prohibís la conferència, organitzada pel principal partit belga, N-VA.

Tajani, ‘un gran amic d’Espanya’ al Parlament Europeu

La decisió va indignar tant l’N-VA com els eurodiputats independentistes, Jordi Solé, Ramon Tremosa i Josep-Maria Terricabras. Així mateix els presidents Puigdemont i Torra van enviar una carta a Tajani, acusant-lo de limitar la seva llibertat d’expressió i recordant que tots dos havien fet conferències en parlaments de Flandes, Irlanda, Alemanya, Baviera, Eslovènia i el Regne Unit, i enlloc no havien estat vetats.

El president del parlament flamenc: ‘Tajani contribueix a la polarització del conflicte català’ 

La conferència porta per títol ‘Catalunya i el judici del referèndum: un desafiament per a la UE’ i és previst que es faci a les 18.30. Abans, a les 13.00, Torra serà rebut pel president de Flandes, Geert Bourgeois, a la seu del govern flamenc. També hi serà present la consellera Meritxell Serret. En acabat, Torra es reunirà amb Puigdemont a la Casa de la República. A les 17.00, visitaran el Parlament de Flandes, on es reuniran amb el president de la cambra, Jan Peumans, també amb la presència de Serret.

Borrell a favor de la prohibició

D’altra banda, el ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, ha donat suport a la decisió de Tajani de prohibir la conferència. En declaracions als mitjans, ha dit que si tornés a ser president del Parlament Europeu, ho fou entre el 2004 i 2007, també hauria retirat l’autorització a Torra i Puigdemont. Segons Borrell, la decisió de vetar l’acte al·legant motius de seguretat és ‘raonada i raonable’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.