En una carta enviada als militants de la seva formació, el president Carles Puigdemont s’ha pronunciat sobre l’acord entre ERC i Junts, al qual evita de donar un suport explícit, una volta investit Pere Aragonès president de la Generalitat. “Cap acord i cap estratègia no es poden basar en l’hegemonia d’un determinat partit –posem per cas, de Junts– sobre el conjunt del moviment sinó que ha de considerar i respectar aquesta diversitat i transversalitat”, comenta.

Puigdemont explica que va apartar-se de les negociacions per a formar govern per no interferir-hi, per no ser font de desacord i desconfiances i per no ser utilitzat amb finalitats propagandístiques, i afegeix que cal vetllar pel pacte i la unitat independentista. Diu que es compromet a ser lleial a Aragonès i s’hi posa a disposició, i que amb la seva investidura comença una nova etapa de “reptes colossals” en què Junts, diu, tindrà un paper determinant.

“Creia que el millor per poder establir un marc de relacions amb ERC que afavorís acords era que jo no formés part de cap procés negociador”, explica. Diu que volia evitar, precisament, que s’instal·lés la narrativa “falsa” i “perversa” de la tutela sobre Aragonès. En aquest sentit, critica que alguns sectors de l’independentisme s’unissin a l’unionisme per propagar aquest relat, i que es pretenia debilitar Junts i el Consell per la República. “La meva intenció era que el resultat a què s’arribés (acord o no acord) calgués ser explicat d’una manera més rigorosa i esforçada que no pas a partir de l’argument simplista i deshonest de vincular-lo als meus suposats desitjos o interessos electorals”, defensa. “He estat escrupolós amb el meu compromís de no generar cap distorsió que afectés els esforços dels negociadors, o que servís als interessos dels nostres detractors en la construcció del seu relat sobre les suposades tuteles i altres manipulacions”, afegeix.

El dirigent de Junts també es mostra dolgut: “No us negaré que després de més de tres anys i mig a l’exili algunes coses han esdevingut per mi més doloroses que la pròpia repressió”. “La unitat és, ho reconec, una prioritat tan difícil d’assolir ara mateix com d’altra banda irrenunciable. Per restaurar la unitat, el que més he gosat demanar és, en primer lloc, respecte. Es pot respectar l’altre sense necessitat de compartir un mateix govern, i es pot faltar al respecte bo i compartint la meitat del govern”, diu.

Puigdemont assegura que ha procurat de no ser un obstacle per a cap acord i ser prudent a l’hora d’expressar les seves opinions o comentaris públicament. Sosté que cap partit té l’hegemonia i que l’amoïna la desunió del moviment independentista, i en aquest sentit critica que mitjans de comunicació i tertulians hagin manipulat les seves intencions. Diu que en cap cas ha volgut tutelar les negociacions ni el nou president de la Generalitat, reivindica que cal tenir respecte i lleialtat entre independentistes i denuncia la “crítica injusta i maldestra sobre un suposat biaix partidista del Consell”.

En aquest sentit, demana respecte, confiança i lleialtat entre les forces independentistes. “Si aquesta cadena es trenca o s’afebleix en alguna baula, el resultat és el recel permanent, la paràlisi política i, al final, l’enfrontament”, diu. “Efectivament, en aquests tres anys i mig s’ha vist, amb decepció compartida per molta gent, com aquesta cadena s’anava afeblint fins a trencar-se. Si al principi l’estratègia de la desunió va ser concebuda amb una determinada intenció, molt sectària al meu entendre, és evident que s’ha escapat de control i ha originat una batalla sense fre que avergonyeix internament i des de fora és molt desconcertant, de la qual ningú no surt ben parat”, afegeix.

“L’equilibri és molt difícil però tenim l’obligació de buscar-lo. Per això he insistit en la necessitat del respecte, de la confiança i de la lleialtat. És previ a tot. L’èxit del govern no es mesurarà només en l’obra feta, en les polítiques desplegades. Es basarà, també, i potser ara més que abans, en la seva capacitat de restaurar tot allò que s’ha deteriorat, i que influeix en l’ànim del país”, sosté. Augura que la repressió continuarà, i conclou que continuarà defensant l’1-O i la proclamació de la República Catalana com a fonaments de la independència de Catalunya per a garantir el progrés social, econòmic, cultural i lingüístic.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.