Puig reclama a la Comissió Europea un compromís amb el corredor mediterrani i el potencial del País Valencià

  • El president valencià es reuneix amb Juncker i remarca que cal 'readaptar' el finançament a la nova realitat i les noves xifres

VilaWeb
ACN
13.06.2017 - 19:49
Actualització: 13.06.2017 - 19:50

El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig ha traslladat al president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker la necessitat que el País Valencià rebi suport per desenvolupar tot el seu potencial i també que obtingui el seu compromís amb el corredor mediterrani, ‘un element fonamental per a la reactivació econòmica i una sortida econòmica duradora i sostenible’. Així ho ha manifestat Puig als mitjans després de la reunió mantinguda a la seu del Parlament Europeu, a Estrasburg (França). El president valencià ha explicat que Juncker li ha assegurat el seu compromís amb el corredor mediterrani en la mesura que els projectes del govern espanyol siguin presentats, així com també els projectes que presenti França.

Puig ha estat el segon president autonòmic en ser rebut per Juncker, després del del president basc Íñigo Urkullu. Preguntat sobre el fet que encara no hagi rebut el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i si això representa un gest polític, el dirigent valencià no ha volgut pronunciar-se, indicant que això correspon tant a la CE com a la Generalitat. Amb tot, ha dit que creu que el normal és que s’estableixi el màxim diàleg entre totes les institucions i que ell sempre ha apostat pel diàleg.

El cap del Consell ha explicat als mitjans que ha estat una reunió ‘extraordinàriament positiva’ per als interessos valencians i que ha estat plantejada com ‘un espai de reconciliació’ després que en el passat la Generalitat Valenciana no hissés la bandera de la Unió Europea per un enfrontament que ha considerat ‘absurd’.

Ximo Puig ha exposat que ha parlat amb el president de la CE de la necessitat de poder ‘desburocratitzar’ el pla Juncker perquè tingui més influència a les pimes valencianes i de poder rebre suport públic per afermar el creixement del País Valencià, per sobre del 3%.

Així mateix, ha indicat que tots dos han valorat l’impacte del Brexit al territori (que concentra gairebé un terç dels residents britànics a l’estat espanyol) i ha demanat que hi hagi el màxim diàleg perquè el trencament sigui el més raonable possible i amb les menors tensions comercials, tot recordant que les exportacions valencianes al Regne Unit representen vora 3.000 milions anuals.

Sobre el futur d’Europa, Ximo Puig ha transmès que cal fer un pas endavant amb polítiques expansives i de suport a la inversió per cimentar la recuperació econòmica. El president valencià ha exposat que parla des del relat d’una autonomia que ha patit la crisi amb gran intensitat i amb una fractura social molt gran.

Puig ha explicat que el País Valencià en l’actualitat està considerat un territori ric quan compta amb 12 punts per sota en la mitjana de la renda per càpita de l’estat i que cal replantejar el cofinançament de projectes europeus perquè les decisions del primer pla Juncker es varen prendre amb unes xifres determinades que ara s’han d’ajustar a la nova realitat. En aquest sentit, ha indicat que ha reclamat reorientar el pla operatiu actual en la mesura que sigui possible i treballar amb la nova realitat de cara al pla 2020-2026.

El cap del Consell ha agraït Juncker la voluntat negociadora de la CE a l’hora de ‘solucionar conflictes oberts’ com la falsificació del dèficit efectuat per l’anterior govern, que hauran de dirimir els tribunals, i la recuperació de les competències sobre la propietat i gestió de la Ciutat de la Llum d’Alacant, en dació de pagament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any