cítrics

El Mercosur serà positiu per al taulell, el tèxtil i el calçat valencians però perjudicarà els cítrics i, en menor mesura, la producció d’arròs. És l’estimació del president de la Generalitat, Ximo Puig, després de reunir-se amb la comissària europea de Comerç Internacional, Cecilia Malmström, per conèixer de primera mà l’acord comercial que la Unió Europea ha signat amb l’Argentina, l’Uruguai, el Brasil i el Paraguai.

Caldrà esperar fins dilluns per a saber el contingut dels mil fulls del pacte i interpretar com afecta l’economia valenciana. Amb tot, Puig està convençut que hi ha marge de maniobra per a modificar-lo perquè la comissió encara trigarà un any a aprovar-lo, ‘anant bé’, i el parlament un any més a ratificar-lo.

El president de la Generalitat també ha demanat a la comissària una conferència europea per a trobar solucions integrals a la producció de cítrics a la UE, perquè entén que l’amenaça va més enllà de Mercosur i s’estén al vet rus i les importacions de Sud-àfrica i Egipte, país que ha acusat de competència deslleial. Puig també ha criticat el sistema de controls fitosanitaris del port neerlandès de Rotterdam, porta d’entrada de les importacions de cítrics de països tercers, perquè facilita que es facin ‘trampes’ i trenca el principi de reciprocitat amb els productors europeus.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.