Puig promet un acord amb els promotors d’habitatge per a construir pisos de lloguer

  • Reivindica una aliança amb el sector privat per a resoldre la qüestió de l'habitatge

VilaWeb
Europa Press
08.04.2023 - 13:17
Actualització: 08.04.2023 - 19:22

El president de la Generalitat i candidat a la reelecció pel PSPV, Ximo Puig, ha promès un gran acord amb tots els promotors d’habitatge per a construir milers d’immobles nous i destinar-ne “una part important” al lloguer. “Continuarem ampliant al màxim el parc públic d’habitatge”, ha dit en una entrevista a Europa Press. Aquesta serà una de les mesures que inclourà el programa electoral del PSPV per al 28-M i que es concretarà aquestes setmanes vinents.

Puig ha dit que l’habitatge seria una de les prioritats de la legislatura vinent, després de l’ocupació, per la dificultat de molts joves i famílies per a desenvolupar un projecte de vida. Arran d’això, proposa de construir milers d’habitatges, continuar els plans de rehabilitació i procurar que els costs del lloguer no pugen de manera que facen impossible una vida digna.

Diu que hi ha un problema d’oferta i demanda, que vol resoldre amb accions de caràcter conjuntural com ara les ajudes al lloguer i a les hipoteques, i una de molt més potent d’estructural: “Tot el sòl disponible que no haja de ser utilitzat com a dotacional cal utilitzar-lo per construir habitatge.” Per a això ha anunciat que cercarà una aliança amb el sector privat, que, segons que diu, té bona predisposició. També ha promès de col·laborar amb els ajuntaments com a actors fonamentals.

Subratlla que l’objectiu és que els joves i els sense-sostre tinguen accés a un habitatge per totes les vies, per la qual cosa ha defensat la necessitat d’augmentar la capacitat d’arrendar i de comprar habitatges. Ha reivindicat la feina feta fins ara per la Conselleria d’Habitatge, però diu que cal accelerar la feina.

Respecte de la possibilitat d’implantar un topall als preus dels lloguers, ha recordat que el govern espanyol tenia pendent d’aprovar la llei d’habitatge que inclou aquesta possibilitat. “Tots sabem que d’alguna manera s’ha de fer. No solament que els lloguers no pugen, sinó que baixen. No podem continuar amb aquesta deriva inflacionista que afecta la vida de la gent”, ha afegit.

D’una altra banda, també en les respostes a les dificultats econòmiques, ha avançat que el bo consum de 90 euros per a famílies amb rendes de menys de 21.000 euros anuals es podrà demanar a partir del 20 d’abril. Diu que és una xifra petita, però que no és menyspreable i que va dirigit a les famílies amb pocs recursos: “La dreta el menysprea perquè ells tenen bastants més recursos.”

A més, ha concretat que en les primeres setmanes de maig s’obrirà la convocatòria per a sol·licitar les ajudes per a pagar les hipoteques variables. Oscil·laran entre els 300 euros i els 600 i beneficiaran a 30.000 famílies amb ingressos anuals fins de 33.600 euros.

La temporada d’incendis ja és tot l’any

Per una altra banda, després del gran foc de Vilanova de la Reina (Alt Millars), Puig ha promès que la prevenció d’incendis serà un altre dels seus objectius per a la legislatura que ve. “Ara la temporada comença l’1 de gener i s’acaba el 31 de desembre”, ha dit, de manera que s’oposa que el sistema de prevenció i extinció es limite a estiu.

N’ha culpat tant el canvi climàtic com el despoblament i la “deshumanització” dels boscs, en al·lusió als bancals abandonats que generen herbes, arbusts i tota mena de combustible que finalment originen els incendis de sisena generació.

Encara que reconeix que les solucions són complexes, fa una crida a fer tot el possible, tant en contra del canvi climàtic com per a cercar el reequilibri territorial mitjançant les mesures incloses en la nova llei antidespoblament de la Generalitat.

Entre les quals, ha avançat que vol engegar plans pilot amb cooperatives o agricultors per destinar-los ajudes directes que els permeten de mantenir els bancals operatius en zones boscoses d’interès ambiental i, alhora, poder viure dignament. “Les terres treballades són el millor tallafoc que existeix”, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor