Puig, Oltra i Montiel signen l’ampliació de l’Acord del Botànic amb 201 mesures amb especial interès en l’economia

  • Puig ha destacat que en vint mesos del nou Consell els cinc eixos de l'acord han estat desenvolupats però calia anar més enllà

VilaWeb
Redacció
11.01.2017 - 12:22
Actualització: 11.01.2017 - 17:57

El president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig, la vice-presidenta i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, i el secretari general de Podem, Antonio Montiel, han rubricat avui l’ampliació de l’Acord del Botànic, que recull 201 mesures per renovar el ‘compromís amb la ciutadania’ i que en aquesta ocasió posen un èmfasi especial en el model productiu i d’ocupació.

Al Jardí Botànic de València, el mateix lloc que va acollir la signatura de l’acord que va permetre la formació de govern el juny del 2015, Puig, Oltra i Montiel van signar aquesta renovació del pacte acompanyats per un important nombre de diputats dels tres grups, a més de diversos consellers, alts càrrecs i representants sindicals.

Puig ha destacat que en vint mesos del nou Consell els cinc eixos de l’acord han estat desenvolupats però calia anar més enllà, mentre que Oltra ha explicat que el nou document recull com a novetat un annex amb reivindicacions de mesures que són competència de l’estat i ha instat l’oposició a que se sumi a elles. Antonio Montiel, per la seva banda, s’ha mostrat satisfet d’aquesta ampliació, que preveu una ‘bona collita de projectes’ que donaran viabilitat a projectes concrets, especialment en l’àmbit econòmic.

Vegeu el document sencer:

El document vegeu el PDF 

Les mesures de l’acord
Eix 1 -Rescat de persones-
 El renovat Acord del Botànic recull 24 mesures, entre les quals s’inclou l’elaboració d’una nova Llei de Renda Garantida de Ciutadania, arribar a mil habitatges de lloguer social a l’any, mesures contra la violència masclista, un pla de xoc per agilitzar la tramitació d’expedients de dependència o un pla per a un nou model de centres residencials per a gent gran o dependents.

També insta a superar l’exclusió sanitària de les persones que no tenen dret a sanitat pública, prioritzar l’eliminació de barracons, reformar la Sindicatura de Greuges o regular un nou model de justícia gratuïta.

Eix 2 -Regeneració democràtica i lluita contra la corrupció- Hi ha 33 mesures com la reforma de la Llei de la Sindicatura de Comptes, la reforma del Consell Jurídic Consultiu, el desenvolupament de la policia autonòmica, una llei de responsabilitat social i una altra de regulació de ‘lobbies’, mitjans tecnològics per a les oficines judicials, la reforma i construcció d’infraestructures necessàries, exigir nous òrgans judicials, un pla estratègic de recursos humans per a la Generalitat, així com una nova llei d’ordenació i gestió de la funció pública.

Eix 3 -Governar per a les persones- Proposar d’ampliar la xarxa d’educació pública de 0 a 3 anys, reformar la llei del Consell Valencià de Cultura, un pla de retorn de joves investigadors, l’augment del sòl destinat a la cultura, crear una Taula de Participació de la Cultura Valenciana, recuperar les concessions sanitàries, així com realitzar auditories, disminuir l’eventualitat i contractes-escombraries en sanitat o un pla valencià d’inclusió social.

Eix 4 -Nou model productiu- Recull 89 mesures entre les quals figuren un pla d’industrialització, mesures de foment de la producció ecològica, un pla de recuperació del teixit productiu en zones rurals, un acord autonòmic per a l’ocupació, suport de l’autoocupació, un pla de formació de nous agricultors, un ajust en les titulacions d’FP, l’impuls de l’Agència Valenciana de la Innovació o fer un inventari del sòl acumulat durant la bombolla immobiliària i sense expectatives urbanístiques.

Eix 5 -Finançament just i auditoria ciutadana- El document incideix en la necessitat d’un nou sistema de finançament, la reestructuració del deute, una nova llei d’Hisenda Pública Valenciana o la reforma legislativa del sistema fiscal. Entre les reivindicacions al govern central, hi figuren el Corredor Mediterrani, la construcció d’una línia ferroviària que connecti València i Alacant, l’actualització del finançament del Palau de les Arts o un acord per poder finalitzar les obres del Parc Central.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any