Puig anuncia l’obertura d’una gran fàbrica de bateries al País Valencià al debat de política general

  • També ha avançat que demanarà la transferència del servei de rodalia i la fi de la majoria de les restriccions contra la covid

VilaWeb
Ximo Puig al debat de política general. Fotografia: EFE/ Biel Aliño
Redacció
27.09.2021 - 11:22
Actualització: 27.09.2021 - 18:18

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la creació d’una gran fàbrica de bateries elèctriques al País Valencià que, segons es preveu, donarà feina a 30.000 persones. Ho ha fet públic al debat de política general, on també ha anunciat que abans que s’acabi l’any demanarà al govern espanyol la transferència de la gestió del servei ferroviari de rodalia. “Volem que els milers de ciutadans que es desplacen en rodalia tinguen el servei que es mereixen”, ha dit Puig. A banda, un cop més ha reivindicat la necessitat d’agilitzar les obres del corredor mediterrani i una reforma del finançament del País Valencià i una solució al deute generat per l’infrafinançament dels darrers anys.

També ha explicat que s’ha aprovat un projecte integral de rehabilitació del parc natural de l’Albufera per millorar la qualitat de l’aigua i fomentar la biodiversitat. El pla estarà dotat de 600 milions d’euros i té el suport del govern espanyol. També es farà una nova inversió a tota la xarxa de séquies per un import de 129 milions d’euros, que s’afegeixen als 154 destinats fins ara. A més, Puig ha anunciat la creació d’un bosc metropolità que unirà el parc natural del riu Túria amb el de l’Albufera a través d’un espai verd de catorze quilòmetres continus i la implantació d’un servei de transport a demanda per a les comarques despoblades.

Pel que fa als serveis públics, Puig ha anunciat que el 4 d’octubre es recuperarà del tot l’atenció sanitària primària presencial, tot i que qui ho vulgui podrà mantenir l’atenció telemàtica. A més, ha avançat una reforma del model organitzatiu de la sanitat pública, que es presentarà abans que acabi l’any, i l’eliminació del copagament dels productes farmacèutics. S’ha compromès a universalitzar l’educació pels infants de 2 a 3 anys abans que acabi la legislatura i un avanç en l’escolarització de 0 a 2 anys.

Puig ha reivindicat la necessitat del feminisme i ha condemnat la violència masclista. En aquesta línia, ha anunciat una nova llei d’igualtat, una llei de diversitat familiar i una altra d’accessibilitat universal i inclusiva. A més, ha anunciat un programa d’atenció a les víctimes d’explotació per la prostitució o el tràfic de dones. També ha anunciat el desplegament d’una estratègia d’acompanyament a aquelles persones que viuen en soledat no volguda i una inversió de 294 milions en col·laboració amb la iniciativa privada per a construir 2.474 habitatges.

Decauen gairebé totes les restriccions

Puig ha anunciat un relaxament general de les restriccions contra la covid al País Valencià. Des de demà, decauen totes les restriccions al sector de la cultura que afectaven cinemes, teatres, auditoris, mesures i biblioteques. També s’anul·len les restriccions al comerç i a les seus festeres. A l’hostaleria s’augmenten les cabudes a interiors fins al 75%, les taules podran tenir una ocupació de fins a 10 persones, es podrà consumir a la barra assegut i s’aixequen les restriccions horàries. A partir de demà, cada establiment tancarà segons l’horari de la seva llicència.

Als locals de lleure nocturn s’amplia la cabuda fins al 75% i s’autoritza el ball a zones preassignades. A més, es permet una ocupació de 10 persones a les taules i l’ús de la barra asseguts. Els establiments podran tancar a les cinc de la matinada. A banda, Puig ha anunciat que s’intensificaran les negociacions amb el sector de lleure nocturn i dels festivals per fer possible la implantació del passaport covid. Els esdeveniments i actes esportius es podran fer sense un nombre màxim de participants. Als partits de les lligues professionals de futbol i de bàsquet decau el nombre màxim d’espectadors. A partir d’ara, el límit serà d’un 40% de la cabuda als pavellons interiors i d’un 60% als estadis a l’aire lliure.

A banda, Puig ha anunciat que demà tancaran els centres de vaccinació en massa després del gran èxit del pla de vaccinació, que ja ha arribat a més del 87% dels majors de dotze anys.

Més inversions

El president de la Generalitat ha anunciat un seguit d’inversions per impulsar l’economia valenciana, com l’impuls i consolidació del hub audiovisual amb ajudes del sector i a les sales de cinema amb 13,3 milions d’euros o un pla de 40 milions per fomentar l’ocupació de 32.000 dones.

Amb els fons de recuperació per la pandèmia es desenvoluparà dues zones de proves de vehicles autònoms, a Alacant i Elx; s’impulsaran consorcis agroindustrials; es crearan dos clústers aeroespacials, a Castelló i a València; es crearan 17 laboratoris sectorials de ciberseguretat; i es donarà suport a la iniciativa publicoprivada del primer hub d’investigació sobre hidrogen verd.

Pla Ariadna de suport als joves

“Volem situar la joventut en la millor posició per a eixir de la crisi”, ha dit Puig per resumir el pla Ariadna, un pla d’ajudes adreçat específicament a la població juvenil finançat amb recursos de la Generalitat i de la Unió Europea. Fins a 2027 es destinaran 1.000 milions d’euros al foment de l’ocupació laboral juvenil. A més, es destinaran 500 milions d’euros per a impulsar la formació dels joves amb el suport a la formació professional, l’impuls de les vocacions científiques i la reducció de la bretxa digital.

També ha anunciat un pla de salut mental adreçat específicament per a joves amb 141 milions d’euros i un impuls al lloguer d’habitatge per a joves, amb 57 milions. Es destinaran 67 milions d’euros a un pla d’inclusió dels joves al món rural i 9 milions per a fomentar l’ús del transport públic entre els joves.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any