El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va fer referència ahir a la multa imposada per la Unió Europea a l’estat espanyol per la manipulació de les dades de dèficit del País Valencià. Puig va dir que si el govern espanyol accedís a canviar el model de finançament del País Valencià, estaria disposat a pagar els dinou milions. I va resumir el problema així: ‘Hi va haver connivència entre el govern d’Espanya i la Generalitat i això cal situar-ho en l’espai de l’infrafinançament.’

El ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, vol que acabi pagant la multa el govern valencià, però el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ja ha dit que se n’ha de fer càrrec Espanya. Els valencians, diu, no poden pagar la ‘gestió negligent’ del Consell anterior. Enmig de la polèmica, el govern espanyol ha presentat un recurs per tal que la UE anul·li la multa.

L’origen de la multa

La sanció es deriva d’un informe en què la Comissió Europea alertava d’una negligència greu per l’absència de registre de les despeses sanitàries i l’incompliment del principi de meritació dels comptes, cosa que implicava una notificació incorrecta de les dades del dèficit públic. És la primera vegada que la UE multa un estat membre per manipulació de dades, en virtut del nou reglament de vigilància fiscal aprovat el 2011.

Segons la investigació de la CE, iniciada el juliol de l’any passat, la Intervenció General de la Generalitat Valenciana va incórrer en ‘negligència greu per l’absència de registre de despeses sanitàries i l’incompliment del principi de guanys en els comptes nacionals’. Això, ‘va portar a una notificació incorrecta de les dades de dèficit públic d’Espanya’ a l’Eurostat, l’oficina d’estatística europea, el març del 2012.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.