El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va fer referència ahir a la multa imposada per la Unió Europea a l’estat espanyol per la manipulació de les dades de dèficit del País Valencià. Puig va dir que si el govern espanyol accedís a canviar el model de finançament del País Valencià, estaria disposat a pagar els dinou milions. I va resumir el problema així: ‘Hi va haver connivència entre el govern d’Espanya i la Generalitat i això cal situar-ho en l’espai de l’infrafinançament.’

El ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, vol que acabi pagant la multa el govern valencià, però el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ja ha dit que se n’ha de fer càrrec Espanya. Els valencians, diu, no poden pagar la ‘gestió negligent’ del Consell anterior. Enmig de la polèmica, el govern espanyol ha presentat un recurs per tal que la UE anul·li la multa.

L’origen de la multa

La sanció es deriva d’un informe en què la Comissió Europea alertava d’una negligència greu per l’absència de registre de les despeses sanitàries i l’incompliment del principi de meritació dels comptes, cosa que implicava una notificació incorrecta de les dades del dèficit públic. És la primera vegada que la UE multa un estat membre per manipulació de dades, en virtut del nou reglament de vigilància fiscal aprovat el 2011.

Segons la investigació de la CE, iniciada el juliol de l’any passat, la Intervenció General de la Generalitat Valenciana va incórrer en ‘negligència greu per l’absència de registre de despeses sanitàries i l’incompliment del principi de guanys en els comptes nacionals’. Això, ‘va portar a una notificació incorrecta de les dades de dèficit públic d’Espanya’ a l’Eurostat, l’oficina d’estatística europea, el març del 2012.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb